Podle deníku The Daily Mirror utratil Kim Čong-un za posledních pět let za sochy svých předků a dalších vysokých politických představitelů 140 milionů dolarů.

Nejnovější sousoší na posvátné 2750 metrů vysoké hoře Pektu má být poctou "Třem Kimům". Podle legend vládnoucích komunistů se na této hoře narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Tuto verzi nicméně vyvracejí mnozí historikové, podle nichž Kim Čong-il přišel ve skutečnosti na svět v Rusku.

Současný vládce KLDR Kim Čong-un na nejvyšší severokorejskou horu Pektu údajně vystoupal v roce 2015. V severokorejských médiích byly tehdy zveřejněny fotografie Kima, jak stojí na vrcholu hory v dlouhém černém zimním kabátu, oblekových kalhotách a kožených špičatých černých botách.

Severní Korea se nyní připravuje na oslavu výročí, která by mohla dále podpořit kult osobnosti tří Kimů. Na 15. dubna připadá 105. výročí narození zesnulého vůdce Kim Ir-sena a na 16. února 75. výročí narození Kim Čong-ila.

Jak připomíná The Daily Mirror, miliony Severokorejců stěží shánějí potraviny k základní obživě. Kim Čong-un ale zaměstnává stovky dělníků, kteří budují sochy vládnoucí dynastie. Od nástupu k moci v roce 2011 prý Kim nařídil stavbu 45 monumentálních soch.

Fotogalerie
32 fotografií