Nejextrémnější záchod na světě najdete na Sibiři, v Altajském pohoří. Ve výšce 2600 metrů nad mořem se tu nalézá latrína, která slouží čtyřem meteorologům na místní stanici Kara-Tyurek (Černé srdce - pozn.red.).

Kadibudka na meteorologické stanici má bezpochyby nejlepší výhled, který můžete na záchodě mít. Ve velkém vichru byste si ale návštěvu záchodu měli odpustit, je totiž umístěna na skalní hraně a její ukotvení nevypadá nijak bezpečně. Návštěva záchoda také není nikterak příjemná v noci, to tu totiž teploty klesají až k minus 50 stupňům Celsia.

"Toaleta se nachází venku a když do ní vejdete, přestanete na chvilku dýchat, protože se nachází přímo na okraji skály. Trvá roky, než si zvyknete a uděláte si tu své pohodlí," popsala ve svém článku pro Siberian Times ruská novinářka Natalia Nesterenko.

Meteorologickou stanici Kara-Tyurek nechal v roce 1939 zbudovat Stalin. Je umístěna v tak nepřístupné a odlehlé lokaci, že vědci tu jsou odkázáni jen na občasný přílet helikoptéry se zásobami. Jednou měsíčně si sem také přijíždí kurýr pro naměřená data. Pitnou vodu si musí meteorologové získávat sami. V zimě nechávají roztát nasbíraný sníh, v létě pak zachytávají dešťové srážky.

Video
Video se připravuje ...

Nejextrémnější záchod na světě na Sibiři YouTube/Siberia Times

Fotogalerie
8 fotografií