V roce 1997 se dokonce stalo neštěstí, kdy byl kaňon zatopen a jedenáct lidí v něm zahynulo. „Poté bylo místo devět měsíců zavřeno. Od té doby průvodci bedlivě sledují počasí, na místo byly dokonce umístěny bedny s lany a záchrannými potřebami,“ říká cestovatelka Markéta Schusterová.

Kaňon složený z červeného pískovce leží necelých 7 km od městečka Page v Arizoně, stojí na území utlačovaných indiánů kmene Navajo a dělí se na dvě části. Horní a dolní. Horní/Upper Antelope Canyon není moc dlouhý, jeho délka je zhruba 400 metrů, a pokud se chcete zúčastnit »photo« prohlídky, je nutné, abyste měli zrcadlovku a stojan. Bez tohoto vybavení vás na tuto prohlídku nepustí.

Antilopí kaňon (Antelope Canyon) v Arizoně
Autor: Shutterstock

Dolní kaňon je větší, můžete se v něm kochat jeho krásou, jak dlouho chcete, ale místy je dno hodně skalnaté, a musí se používat žebříky. Proto je horní více navštěvovaný. Ve schopnosti okouzlit návštěvníka jsou ale obě části této přírodní památky srovnatelné. Proto, pokud se pojedete do Arizony podívat, rozhodně navštivte i tento pískovcový skvost.

Otevírací doba

V letních měsících od března do října je otevřeno od 8 do 17 hodin, 7 dní v týdnu. V měsících listopad až únor je kaňon přístupný veřejnosti od 9 do 15 hodin po celý týden. V případě, že se rozhodnete pro prohlídku s průvodcem, tak první vyráží v 8:30 hod. a další prohlídky jsou každou půl hodinu. Poslední skupina odchází do kaňonu v 16 hodin.

Vstupné

Vstupné je 26 dolarů (640 Kč) pro dospělého, děti ve věku 7-12 let platí 18 dolarů (440 Kč). Prohlídky s průvodcem jsou o něco dražší a pohybují se kolem 35 dolarů (860 Kč).

Fotogalerie
13 fotografií