Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše „rmoutí“ krach dohody mezi USA a EU: Volný trh by přinesl Česku výhody

Autor: ČTK, Mii - 
29. srpna 2016
15:21

Vyjednávání o volném trhu mezi EU a USA prý selhala. Je to škoda, protože americký trh je pro české firmy důležitý. Tvrdí to ministr financí Andrej Babiš (ANO), který to v pondělí sdělil novinářům v reakci na oznámení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Babiše Gabrielovo oznámení překvapilo.

Dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi USA a EU a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Podle Gabriela jednání v podstatě zkrachovala, což ale následně šéf vyjednávací komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Barcero zlehčil. "Ne, ne. Vzpomeňte si, co říkal Mark Twain." Twain jednou poznamenal, že "zprávy o mé smrti nesmírně přeháněly".

„Já takovou informaci nemám, ale pokud to tak je, tak je to celkem škoda, protože americký trh je obrovský a pro české firmy důležitý,“ uvedl Babiš. EU a Spojené státy podle něj mají rozdílné pohledy na standard výroby zboží, a to mohlo způsobit problémy. „Byly obavy, aby to neohrožovalo zaměstnanost v Evropě,“ poznamenal ministr.

Babiš označil vyjednávání za „dost utajená“. Tvrdí, že veřejnost o dohodě mnoho nevěděla. „Já jsem předpokládal, že se čeká na nového amerického prezidenta a potom ta jednání budou pokračovat. Pokud selhala, tak je to překvapení,“ dodal.

1pravda1 ( 29. srpna 2016 14:57 )

EU stejně jako USA jsou přesycené výrobky, které by se jen vozily tam a zpět letecky, kamiony, tlačilo se zase na co nejnižší cenu za nejnižší kvalitu, atd. Najednou o životní prostředí nejde že? Dodávejme tam, kde se to prodá a ne tam, kde to leží, zvlášť potraviny, že Babiši? Už tak jsme v područí vojensky USA a nyní bychom byli i ekonomicky - byla by nastavena pravidla jejich korporací. Jsem proti smlouvě TTIP a proti NATO, které je jen na zastrašování Ruska a v zájmu USA, pokud potřebovala EU ochranu hranic, tak bylo řečeno, že na to NATO není!!!!!!!! Vykašlat se na NATO a udělat Evropskou armádu, je to ostuda, EU, a je závislá na zaoceánské zemi jak vojensky, díky Angele i politicky a ještě díky TTIP i hospodářsky. To už můžeme být jednou se zemí Spojených států, když nemáme žádnou suverenitu.

nezadat1 ( 29. srpna 2016 14:50 )

Škoda,nemuseli jsme žrát to Evropský svinstvo co nám sem tak pěkně demokraticky hrnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa