Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš je imigrant, útočil Kalousek. Hrubky dělat může, ale lhát ne

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2016
09:30

Dlouhé hodiny již řešili poslanci ve sněmovně elektronickou evidenci tržeb (EET). V pátek zahájili další dějství. Plné obstrukcí, slovních útoků a přestřelek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hájil EET s tisícovkou v ruce, Miroslav Kalousek (TOP 09) o něm mluvil jako o imigrantovi, poslanec Hájek se rozčiloval, že jeho tchyně pochází ze Slovenska a imigrantkou není. Debata o zavedení online pokladen se tak rázem změnila v přestřelku o migrantech, která však byla ve sněmovně na programu včera...

Seděl ve vládní lavici a opakoval si svůj další proslov k EET. Andrej Babiš čtvrt hodiny před začátkem páteční schůze vypadal ve sněmovně jako sám voják v poli. Chystal se na další bitvu. Bitvu o elektronickou evidenci tržeb vzal za veledůležitou. Je však pořádně vleklá.

„Scházíme se tady již po osmé k diskuzi o EET. My jsme strávili čtením tohoto zákona již 1800 minut, obstrukcemi 330 minut,“ upozornil Babiš krátce po zahájení jednání sněmovny. „Jsem přesvědčen, že tento významný projekt si zcela jistě zaslouží důkladnou diskuzi, ale já bych si přál, aby se ta diskuze někam posouvala. Aby šlo o předkládání argumentů a nikoli o přednes ideologických frází,“ doufal Babiš. Marně.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek během třeskuté diskuze o EET pokáral Andreje Babiše, který tvrdil, že již minule vyvrátil celou řadu nesmyslů o elektrické evidenci tržen. Podle Kalouska jen Babiš pokračuje v prezentaci mýtů a nepravd. Exministr financí upozorňoval, že EET je chybou a nefunguje ani v Chorvatsku, kde podle něj poškozuje tamní ekonomiku.

Kalousek sáhl ve své řeči i k pohádce o Karkulce. Babišovy argumenty přirovnal k odpovědi vlka. „Ano, odpovídáte na řadu dotazů, otázka je, zda pravdivě. Jestliže na otázku Karkulky ´a babičko, proč máš tak velké zuby?´ vlk mile odpoví ´to proto, abych tě jimi mohla hladit, Karkulko´, tak je to zcela jistě seriózní a věcná odpověď. Do jaké míry je to odpověď pravdivá, to už záleží na naivitě a inteligenci Karkulky,“ říkal Kalousek. S Babišovou obhajobou EET je to prý stejné.

Kalousek: Babiš je imigrant. A měl by oslovit Ovčáčka

Když pak Kalousek hodnotil prováděcí studii o EET, ze které vychází ministerstvo financí, upozornil, že tam chybí jedna stránka. Doporučil Andreji Babišovi oslovit hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který má s dohledáváním dokumentů jisté zkušenosti. "O pravopisných chybách nemluvím, na to má pan ministr jako imigrant právo," poznamenal Kalousek a dodal, že mnohem důležitější je, že "ministerstvo financí lže".

Na to ostře reagoval poslanec za ANO Josef Hájek. "Nenazývejte občany Slovenské republiky, kteří jsou dneska občany České republiky, že jsou imigranti. Žádnými imigranty nejsou," reagoval na Kalouska. Jeho slova se ho prý hluboce dotkla. "Moje tchyně byla a stále je - nebo byla, pardon, já se vyjádřím - byla občankou Československé republiky a byla slovenské národnosti," vysvětloval Hájek s tím, že jeho tchyně určitě neemigrovala, že zde byla, je a "doufám, tady ještě dlouho bude".

Poslance slova o tchyni pobavila. "Vaše paní imigrantem není, pan Andrej Babiš imigrantem je a je to jedno. Imigrant není sprosté slovo. Faktem je, že někteří imigranti jsou této zemi velmi nebezpeční, konkrétně pan ministr Babiš říká, že je tu nechce. Někteří imigranti jsou této zemi prospěšní. To ať si každý zváží," kontroval Kalousek během diskuze, která se od tématu EET rázem na míle vzdálila.

Babiš: Kalousek je notorický lhář

"To je ta demokratická debata, šaškárna to je, šaškárna," stěžoval si Babiš během pokračujících obstrukcí opozice. "Vy nemáte nic konkrétního, jenom mě buzerujete," zlobil se na opoziční politiky. "O tom (EET) mluvte, ne o mě. Dejte mi pokoj už," reagoval rozezleně Babiš. Miroslava Kalouska označil za "notorického lháře" a "demagoga".

Podle Babiše si opozice vymýšlí, vede dezinformační kampaň a šíří paniku. O EET pak ve sněmovně podle Babiše debatuje jen kvůli kamerám. Pozval proto poslance k sobě na ministerstvo, aby diskutovali o téhle problematice na odborné úrovni.

ANO navrhlo omezit řečnění. Frašku to neodvrátilo

Babiš také zopakoval, jaké výhody by EET podle něj mohla přinést. Popřel, že by evidence někoho zvýhodňovala. „Vysvětlil jsem, že evidence je určena pro všechny podnikatele za stejných podmínek,“ tvrdí Babiš. Podle něj jde o ochranu poctivých podnikatelů před nekalou konkurencí, která navíc přinese 18 miliard ročně pro nás všechny.

Babišovo ANO přitom prostřednictvím své místopředsedkyně Jaroslavy Jermanové navrhlo omezení času poslanců k řečnění - aby každý z poslanců mohl mluvit k EET maximálně dvakrát 10 minut. Návrh prošel, frašce to však nezabránilo. Omezeny totiž nebyly krátké, nejvýše dvouminutové faktické poznámky. A těch se tak začalo kolem řečnického pultíku ve sněmovně množit jako much.

Babiš mával tisícovkou před poslanci

Také Andrej Babiš však opozici několikrát popíchl. Třeba když si připravil malý „kvíz“ pro poslance ODS a TOP 09. Ptal se jich, zda znají tenhle papírek. A mával před poslanci tisícovkou. „Ano, to je tisíc korun českých, to je tisíc korun, které vy jste zvýšením DPH z 5 procent na 15 procent vytáhli každý měsíc z kapes každé domácnosti,“ uvedl Babiš.

„Vy jste brali peníze od občanů a podvodníci měli ráj. My daně nenavyšujeme a zároveň jsme vybrali o 36 miliard více. My daně vybíráme lépe a já vás žádám, abyste konečně přestali blokovat tento zákon, který je důležitý pro občany ČR, a přestali chránit podvodníky, kteří neplatí daně,“ dodal Babiš.

"Pan ministr financí díky svému naturelu přeje bohatství jen sobě, ostatním chce brát," zaútočil na Babiše pro změnu poslanec Topky František Laudát. Poslanec za ODS Radim Holeček mluvil o šmírování lidí a EET označil za nástroj ke sběru dat. Zákon považuje za "cyankali pro živnostníky".

Jandák: Nechte Babiše utopit

Svůj part sehrál v debatě o EET i exministr kultury a bývalý herec Vítězslav Jandák (ČSSD). Divil se, jaký přístup opozice zvolila. "Vy nás varujete před tím Babišem. Pro krista, proč nejste trochu rafinovanější? Vy víte, že to dělá blbě, že se řítí do propasti, tak ho tam nechte spadnout a přijměte ten zákon," vyzýval Jandák s tím, že pokud je Babišem protlačovaný návrh na EET tak špatný, tak ať ho nechají projít a uvidí, jak na to zareagují voliči.

Vyzýval opozici, aby Babiše nechala "spadnout do propasti". "Nechte, ať se ten Babiš utopí, děkuji," říkal Jandák. "Jestli někdo podezírá Babiše, že neumí počítat, to je přece blbost, to by neměl Agrofert," dodal.

I poslanci ANO však vzbuzovali úsměvné reakce během některých svých proslovů. Poslanec Hájek totiž začal číst odborný článek v angličtině, na čež Pavel Kováčik (KSČM) reagoval žádostí, že by to příště chtělo tlumočníka. Hájkova anglická výslovnost měla rezervy.

Fiala: EET je jen špička ledovce

S Babišovými stanovisky nesouhlasí ani šéf ODS Petr Fiala. „Čelíme propagandě médií, která patří ministrovi financí. Každý, kdo bojuje proti EET, jako by bojoval za nepoctivé podnikatele. Ale to je obrovský omyl. My právě bojujeme za ty poctivé. Protože ti na to doplatí. Ti nepoctiví to zase nějak obejdou, ale ti poctiví budou mít obrovské náklady, bude to stát stamiliony ročně nás všechny, protože to do toho dá stát, zvýší se počet úředníků a navíc tu budou nějaká data, která jsou strašně snadno zneužitelná a která nebudou potřeba,“ řekl Blesk.cz Fiala.

„A ještě jedna věc, která je důležitá. EET je vrchol ledovce. Ale vrchol ledovce, který může spojit různé typy informací dohromady a může být opravdu likvidační pro živnostníky. Proto je to pro nás podstatné a proto ten boj nevzdáme,“ upozorňuje Fiala.

Reagoval i na dotaz, zda se neobává, že samotný problém EET je pro voliče složitý a neatraktivní, a zda může boj ODS proti evidenci na stranu spíš vrhnout stín.

„Když se podívám do Chorvatska, to je jediná země, kde EET je, tak vidím, že část živnostníků ukončila svou činnost a nevybralo se víc peněz na daních, to nám neříká pan ministr pravdu. Tak proč to tedy děláme? Neděláme to náhodou proto, aby se odstranila pro některé velké firmy konkurence těch malých? Co když je to tak? Já se nebojím, že to lidé nepochopí, a budeme jim vytrvale vysvětlovat, proč to děláme,“ dodal Blesk.cz Fiala.

vaclav ( 22. ledna 2016 18:22 )

kalousku.Už drž h.u.b.u. a táhni do pekel.

lambrika ( 22. ledna 2016 17:04 )

všichni z Československa jsou imigranti -----to je výklad Kalouska

gabreta ( 22. ledna 2016 17:02 )

V čem myslíš. V tom, že je Babiš imigrant??

moiaza ( 22. ledna 2016 16:53 )

 Tak to je otázka. Je lepší být imigrant, nebo totální hlupák?

jarypadlo ( 22. ledna 2016 15:53 )

Od lhaní chlastu a kradení jsem tady já!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa