Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš přijal prosebníky o miliony. S ministry dohadoval, zda pustí kase žilou

  • Autor: simao,ČTK - 
    28. 7. 2016
    18:33

    650 milionů navíc pro Roberta Pelikána (ANO), 350 milionů pro Kateřinu Valachovou (ČSSD), 200 milionů pro Daniela Hermana (KDU-ČSL). Přes miliardu se vyšplhaly přísliby, které šéf státní kasy a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) rozdal ministrům, kteří za ním coby prosebníci přišli ve čtvrtek horovat za navýšení rozpočtů pro své rezorty na příští rok. Jak uspěli a na co peníze chtěli?

  • 1.Pelikán: Peníze na platy, Vězeňskou službu i nahrávání

    Vláda musí návrh rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. A tak se ani o prázdninách u ministra financí Andreje Babiše (ANO) dveře netrhnou. Patrně nejúspěšnější byl ve svých dnešních požadavcích ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). S Babišem totiž dohodl navýšení rozpočtu svého rezortu o 650 milionů korun, i když původně chtěl navíc celé dvě miliardy.

     

    Na co chtěl ministr peníze navíc? Hlavním motivem byl růst platů personálu u soudů a také růst počtu pracovníků. „Chceme navýšit počet lidí ve Vězeňské službě, jednak na pokrytí stoupajícího počtu vězňů, jednak proto, abychom mohli vězně zaměstnávat i mimo věznice,“ uvedl Pelikán.

     

    Prozradil také, že se chystá projekt, v rámci nějž se všechny soudní síně vybaví tak, aby soudy mohly nahrávat jednání. „Asi osm let máme povinnost nahrávat každé soudní jednání, a nenahrávají se, protože není na co,“ postěžoval si ministr, jehož rezort má podle předběžného návrhu rozpočtu dostat 24,82 miliard.

    Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo), šéf ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo), šéf ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) | ČTK

  • 2.Brabec: Více peněz na boj se suchem

    Za Babišem přišli i další ministři z jeho hnutí ANO. Šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec docílil navýšení rozpočtu o 100 milionů korun. Peníze mají směřovat hlavně na projekty zaměřené na boj se suchem. Původně chtěl navrch 300 milionů.

     

    „Bavíme se o té částce, která je na opatření na boj se suchem. To je pro nás nejdůležitější, protože tam máme rozjeté projekty,“ vysvětloval Brabec novinářům. Prý dostal příslib, že by se, samozřejmě dle vývoje, mohl dočkat dalších prostředků. O úspěchu či neúspěchu jednání nemluvil. „Beru to jako realitu toho, co se dá,“ konstatoval ministr.

     

    Svůj rezort, kterému bylo předběžně vyčleněno 16,6 miliard, označil Brabec za skromný a šetřivý. Předpokládá, že se ještě bude jednat také o nárůstu počtu služebních míst. „Tam máme ještě nějaké požadavky ohledně České inspekce životního prostředí,“ uvedl.

    Ministr Brabec během debaty o suchu a vodě na pražské náplavce Ministr Brabec během debaty o suchu a vodě na pražské náplavce | Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 3.Valachová: Vyšší kapacity škol kolem Prahy

    Také školství dostane na příští rok více peněz. „Z dnešního jednání je přislíbena částka 350 milionů korun,“ uvedla Valachová. Tyto peníze chce úřad na podporu navýšení kapacit mateřských a základních škol v obcích kolem Prahy.

     

    Valachová žádala celkem 1,35 miliardy korun navíc oproti stávajícímu návrhu rozpočtu. 700 milionů chtěla Valachová po Babišovi přiklepnout na vysoké školy. 300 milionů korun žádala ministryně na program, který se zaměřuje mimo jiné na požadavky obcí na investice do škol v případech, že nemohou žádat o peníze z evropských fondů. V tomto programu je podle Valachové nyní již 300 milionů korun, ministryně by však částku chtěla zdvojnásobit.

     

    Podle dosavadních jednání mělo ministerstvo školství příští rok dostat ze státního rozpočtu zhruba 148 miliard korun, letos to bylo přes 142 miliard.

    Ministryně školství Kateřina Valachová Ministryně školství Kateřina Valachová | Alexandr Malachovský

  • 4.Herman: 200 milionů na platy lidí v kultuře

    Příspěvkové organizace ministerstva kultury dostanou příští rok navíc 200 milionů korun na mzdy, oznámil po dnešním jednání s Babišem ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). U zaměstnanců v kultuře tak očekává procentuálně vyšší růst platů než pětiprocentní, který ve středu kabinet schválil pro státní zaměstnance.

     

    Peníze na odměny pro zaměstnance v kultuře považoval ministr za svou prioritu. „Jsem rád, že mohu potvrdit platovou stabilizaci, dohodli jsme se na navýšení o zhruba 200 milionů korun,“ pochvaloval si.

     

    Platy pracovníků v kultuře, kterých je kolem 6500, jsou i po nedávném čtyřprocentním zvýšení stále zhruba 2500 korun pod celostátním průměrem. Většina z těchto lidí má vysokoškolské vzdělání. Podle odborů jsou v některých organizacích platy tak nízké, že lidé by na základě jejich výše měli nárok na sociální dávky. 


    Herman uvedl, že garantuje i zvýšení rozpočtu u památkových programů a živého umění. Podle dosavadních jednání mělo na ministerstvo kultury příští rok jít ze státního rozpočtu 11,84 miliardy korun. Letos ministerstvo hospodaří s částkou 11,7 miliardy korun.

    Ministr kultury Daniel Herman na Šumavě Ministr kultury Daniel Herman na Šumavě | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 5.Šlechtová: Bourání ve vyloučených lokalitách

    Hned brzy ráno jednala s Babišem ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Ta očekává, že i z dalších budoucích jednání odejde maximálně s ústupkem 30 procent ze zhruba pěti miliard korun, které nyní ze státního rozpočtu pro příští rok požaduje nad rámec návrhu ministerstva financí, který činí 22 miliard korun.

     

    „Klíčové je, abychom měli peníze na spolufinancování z evropských fondů. To se týká investic do krajů, území a podobně,“ uvedla Šlechtová. Podotkla, že vzhledem k tomu, že MMR včetně všech svých organizací neobdrželo pro letošní rok částku, kterou požadovalo, bude ve svých požadavcích pro rok 2017 neústupná.

     

    Podle ministryně chybí peníze mj. na národní dotace typu místní komunikace nebo demolice neobyvatelných budov především v sociálně vyloučených lokalitách.

    Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na sídlišti Chanov v Mostě Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na sídlišti Chanov v Mostě | ČTK

  • 6.Jurečka: Aspoň tolik jako loni

    Stejný rozpočet jako letos, tedy 21,4 miliardy korun, žádá po Babišovi ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministerstvo financí mu však přisoudilo v návrhu rozpočtu méně. „Je tady rozpor dvou miliard, dneska jsme se někam posunuli. Pořád mně chybí 1,2 miliardy,“ uvedl Jurečka po dnešním jednání s Babišem.

     

    Stejně jako další ministři se tak s Babišem chystá jednat ještě v průběhu srpna. Pozitivní podle Jurečky je, že v letošním roce má rezort přislíben přesun zhruba jedné miliardy korun, aby mohl řešit věci týkající se škod způsobených mrazem a dofinancování peněz, které ČR poslala Evropská komise jako druhý pomocný balíček pro chovatele prasat a producenty mléka.

     

    Jurečka je také připraven hledat zdroje pro navýšení příjmů státního rozpočtu ze státních podniků, tzn. z Lesů ČR či Budvaru. „Případně se podívat ještě na jiné naše rezortní organizace, kde bychom mohli navýšit příjmy pro rozpočet,“ dodal ministr.

    Ministr zemědělství Marian Jurečka Ministr zemědělství Marian Jurečka | Blesk - Mária Rušinová

cestr ( 28. července 2016 21:53 )

Koukáš na Horizont??

speaker ( 28. července 2016 21:19 )

Kazdy politik ma naloupeno.

cestr ( 28. července 2016 20:44 )

Platí pro origoš, je to klon elkař

cestr ( 28. července 2016 20:28 )

deep_ass_flsting důchodci ti vykoupili prďolo všechno v akci Kaufu? nemáš viset na Blesku.

cestr ( 28. července 2016 20:25 )

Socani chtěji dluh na dluhy???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa