Brňané Jara Chlumský, Zdeněk Softić a Albert Fikáček vyrazili z italského ostrova Elba 3. března na plavbu svého života. Na lodi jménem Vichr vyrobené z 3700 plastových lahví se vydali až do 1500 kilometrů vzdáleného Alžírska.

Čeští dobrodruzi před plavbou uvedli, že nemají dost financí na to, aby si koupili loď, a chtějí světu ukázat, že i odpad se může použít k velkým věcem.

Dobrodruzi se vydali na lodi z plastových lahví z Itálie do Alžírska.
Autor: Reprofoto Google

V polovině cesty ale přišly komplikace. Českým dobrodruhům se porouchal motor a museli se nechat odtáhnout na Korsiku. I když je motor už opraven, mořeplavci stále nemohou vyplout. Francouzské úřady z přístavu Porto Vecchio jim to nechtějí dovolit, protože loď nemá potřebné doklady. Posádka lodi si myslí, že je Francouzi podezřívali z migrace, či si dokonce mysleli, že jde o džihádisty směřující do Afriky.

Dobrodruzi se ale nevzdávají a momentálně čekají, jestli je někdo odtáhne do mezinárodních vod, aby v plavbě mohli pokračovat. Vzdát to rozhodně nehodlají. V mezičase se dobře baví s místními, kteří je chodí podporovat.

Fotogalerie
6 fotografií