Vstupné vám provětrá peněženku

Jestli se chcete vypravit na vinobraní s celou rodinou, připravte se na pořádný vítr v peněžence už při vstupném. Pod stovku na osobu se dostanete jen málokam, rodinné vstupné podle zjištění Blesku nenabízejí nikde. Nejvýhodnější jsou permanentky a vstupenky, které si koupíte s předstihem.

Na určité akce mají ratolesti zvýhodnění. Například na Znojemské vinobraní můžou zadarmo děti až do 15 let, kdežto v Mělníku jen do šesti. Vstup na některá vinobraní je ale zdarma pro všechny. Patří mezi ně např. Vinobraní na Grébovce v Praze, Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře nebo Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti.

Velké Žernoseky: Místo vinobraní "tryzna"

Zatímco jiné vinařské obce slaví, Velké Žernoseky pořádají vzpomínkovou »tryznu«. Místní víno totiž letos není. „Neurodilo se,“ říká smutně starostka Ludmila Pafelová. „V květnu přišly dvě mrazivé noci a téměř veškerá úroda zmrzla,“ vysvětluje starostka. Už v květnu se tak místní vinaři a odborníci shodli, že na vinobraní by návštěvníkům nemohli nabídnout místní víno. Proto se rozhodli vinobraní zrušit a věnovat letošní úrodě jen vzpomínku.

Je to přitom teprve podruhé za posledních dvacet let, kdy je žernosecké vinobraní zrušené. Poprvé to bylo v roce 2002 kvůli povodním. Přesto ale návštěvníci, kteří 17. září přijdou na "tryznu", bez burčáku nezůstanou. Většina sice bude z Moravy, ale menší množství burčáku z žernoseckých vinic přece jen nabídnou i místní malí vinaři.

Znojemské historické vinobraní

Kdy: 9. – 10. září

Vstupné: ano, zdarma děti do 15 let a ZTP a ZTP/P

Podrobnosti: www.vinobrani.cz

Znojemské vinobraní je už tradičně největší slavností vína. Historické centrum Znojma se na dva dny oblékne do slavnostního hávu, aby přivítalo krále Jana Lucemburského. Ten totiž do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. V pátek a v sobotu tak Znojmem projde obří průvod pěti set postav v historických kostýmech. Návštěvníci se můžou těšit na středověká tržiště, rytířské turnaje, vojenská ležení, laserovou show a gastronomické speciality. Burčák a víno nabídnou nejlepší vinaři ze Znojma a okolí. Příznivci hudby uslyší kapely jako je Laura a její tygři, No Name, Anetu Langerovu nebo Buty.

Pálavské vinobraní v Mikulově

Kdy: 9. – 11. září

Vstupné: ano, zdarma děti do 12 let v doprovodu dospělého

Podrobnosti: www.palavske-vinobrani.cz

Pálavské vinobraní v Mikulově nabízí kromě ochutnávek burčáku, místních vín a nejrůznějších kulinářských specialit také bohatý kulturní program. Návštěvníci se letos mohou těšit na Mekyho Žbirku, Yo Yo Band, Mňágu a Žďorp, Tomáše Kluse, Rangers a mnoho dalších. V zámecké zahradě bude historická tržnice, která nabídne pestrý dobový program. Letošní novinkou je vinařské městečko v těsné blízkosti náměstí. Mikulov ale bude letos možné pozorovat i ze vzduchu. Desetiminutový let vrtulníkem vyjde na tisícovku, pětiminutový na polovinu. Rezervace letů probíhala do 8. 9.

Mělnické vinobraní

Kdy: 16. – 18. září

Vstupné: ano, zdarma jen pro děti do 6 let, občany nad 70 let a držitele ZTP

Podrobnosti: www.melnicke-vinobrani.cz

Tři dny trvá Mělnické vinobraní, které patří mezi největší české akce tohoto druhu. Program probíhá tradičně na několika místech historického centra města, z hudební produkce si vybere každý. Vystoupí Lucie Bílá, No Name, Arakain, Nerez a Klára Vytisková, Anna K. nebo Bluesberry. Vinobraní vrcholí v sobotu večer příjezdem a průvodem Karla IV. s družinou, který zkontroluje úrodu a ochutná, jak se vinařům dílo daří. Na počest krále se nad městem rozzáří také slavnostní ohňostroj. Samozřejmě nebude chybět ochutnávka vína a burčáku.

Bzenecké krojované vinobraní

Kdy: 16. – 17. září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: www.bzenec.cz, www.bzenecko.cz

Vinobraní v duchu tradic je možné navštívit v Bzenci. Místní čerpají z tradičního folkloru, a součástí slavnosti je tak pestrý krojovaný průvod s bohem Bakchem s nymfami a s krojovanou chasou. Na náměstí i nádvoří zámeckého areálu je možné ochutnávat víno a burčák od místních vinařů. Tradiční atmosféru doladí vystoupení folklorních souborů a cimbálovek.

Vinobraní Litoměřice 2011 – Ostrovní festival

Kdy: 23. – 24. 9. 2011

Vstupné: na Mírové náměstí zdarma, na Střelecký ostrov zdarma jen pro děti do 3 let

Podrobnosti: http://vinobranilitomerice.jasnet.cz/

Hned na dvou místech Litoměřic je možné se radovat na slavnostech vína. Milovníci tradic si můžou zvolit oslavu v historickém duchu s dobovým tržištěm, kejklíři i katem na Mírovém náměstí. Navíc sem v sobotu zamíří velkolepý královský průvod v čele s Karlem IV. Kdo si chce ale vychutnat hudební nářez, musí na Střelecký ostrov, který nabídne to nejlepší z české hudební scény. Návštěvníci uslyší například Čechomor, Kryštof, Ewu Farnou, Tomáše Kluse nebo Žlutého psa.

Karlštejnské vinobraní

Kdy: 24. – 25. září

Vstupné: ano, zdarma pro děti do 15 let a návštěvníky v kostýmech

Podrobnosti: www.mestys-karlstejn.cz

Do doby Otce vlasti přenese návštěvníky Karlštejnské vinobraní. Každý den ve 14:30 totiž z podhradí vjede na nádvoří průvod císaře Říše římské a krále českého Karla IV. s jeho chotí Eliškou Pomořanskou a jejich doprovodem. Kromě toho malé i velké potěší historická, folková a lidová hudba, šermířská vystoupení, polykači ohně, kejklíři, tanečnice, královský rytířský turnaj, středověký jarmark a samozřejmě ochutnávky karlštejnských vín a burčáku z vinic založených Karlem IV.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

Kdy: 10. – 11. září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: www.slavnostivinauh.cz

Vychutnat si temperament slováckého folkloru, okusit lahodná zdejší vína a gastronomické speciality – to vše nabízí Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti. Celé město ožije hudbou v podání cimbálových kapel, na Masarykově náměstí pak bude Hradišťský jarmark a Vinný stan. Děti se můžou těšit na historický kolotoč, loutkové divadlo a rytířský turnaj. Milovníky dobré muziky potěší plavba hudebními loděmi po řece Moravě. A jako bonus jsou pro návštěvníky Uherského Hradiště zdarma otevřené i historické památky.

Vinobraní na Grébovce

Kdy: 16 – 17. září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: http://vinobraninagrebovce.cz/

Vinobraní na Grébovce letos nese název Antické bakchanálie. Park Grébovka se tak promění ve starověký Řím, kterému bude velet bůh vinné révy a veselí Bakchus. Kromě něj navštíví v sobotu park i deset římských bohů v čele s Jupiterem. Doprovodí je krásné nymfy, satyrové a tanečnice. Chybět nebudou ani zápasy gladiátorů nebo průvod arénou v čele s živým slonem. K občerstvení budou různé druhy burčáku včetně červeného z vinice v Havlíčkových sadech. O závěr vinobraní se postará Ilona Csáková jako Kleopatra ze stejnojmenného muzikálu a poslední tečkou za slavností bude velký ohňostroj.

Roudnické vinobraní

Kdy: 17. září

Vstupné: ano, zdarma děti do 6 let

Podrobnosti: www.vinobrani-roudnice.cz

Celý areál roudnického lobkowiczkého zámku, Karlovo náměstí, řeka Labe i trať Budyňka se stanou kulisami tradičního roudnického vinobraní. Pořadatelé slibují, že to letošní nabídne více atrakcí i zábavy. Děti i dospělí se můžou těšit například na velkou přehlídku historických vozidel na Karlově náměstí, na nádvoří zámku budou řemeslné stánky a dílny. Chybět nebudou projížďky po Labi nebo jízdy Podřipským motoráčkem. Novinkou bude tzv. Design plácek, který nabídne originální výrobky a tvorbu mladých návrhářů a výtvarníků. Na večer je pro děti připraveno zámecké strašení přímo na zámku. Na dvou hudebních scénách bude hrát Těžkej Pokondr, Walda Gang nebo Fr. Ringo Čech.

Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře

Kdy: 24. září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: www.kutnahora.cz

Střídání stylů, žánrů i míchání hudby s divadlem a k tomu ještě farmářské a řemeslné trhy – tak to jsou letošní Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře. A samozřejmě jsou, jak jinak, spojené s vínem a nejrůznějšími pochoutkami. V 15:00 se tak například milovníci dobrého jídla můžou těšit na porcování pečeného býka. Na své si přijdou i příznivci hudby, kterým zazpívá například Ivan Hlas Trio nebo Roman Vojtek.

Trojské vinobraní v Botanické zahradě

Kdy: 10. – 11. září

Vstupné: ano, zdarma děti do 18 let

Podrobnosti: www.botanicka.cz

Vinobraní patří v Zahradě k nejnavštěvovanějším akcím sezony. Vybraní vinaři opět nabídnou to nejlepší ze svých sklepů. V prodeji bude i burčák. Pro ty, kteří si oblíbili víno z Vinice sv. Kláry, je připravena široká nabídka ve viničním domku nebo v nedalekém stánku. K úplné spokojenosti přispěje několik občerstvovacích míst s širokou nabídkou klasických i mírně netradičních dobrot. O dobrou pohodu se postará bohatý program, který bude jako každý rok probíhat u viničního domku.

Vysočanské vinobraní

Kdy: 23. – 25. září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: www.machalka.cz

Vysočanské vinobraní na vinici Máchalka připravuje Vinařské družstvo sv. Václav. V pátek 23. září bude probíhat slavností „Zavírání hory“, což je tradiční vinařský obřad. K poslechu ten den zahraje slovenská kapela Tique. V sobotu je pak na programu další vinařský obřad, tentokrát „Otevírání hory“, zpívat k tomu bude Martina Bártová. Odpoledne je na programu slavností průvod a ochutnávka vín.

Vinobraní v Edenu

Kdy: 23. – 24. září

Vstupné: ano

Podrobnosti: http://www.nceden.cz/cz/akce/VINOBRANI-2011.php

Ve spolupráci s vinařským projektem Král vín České republiky proběhne v pátek 23. září od 14:00 do 20:00 a v sobotu 24. září od 10:00 do 19:00 hodin na náměstíčku před Nákupním centrem Eden již 2. ročník vinného trhu pod názvem Vinobraní. Dvanáct nejlepších vinařů České republiky představí svá vína, která budou moci návštěvníci ochutnat a následně i zakoupit. Chybět nebude ani odrůdový burčák z vinařství Chateau Lednice prodávaný z originálního patentovaného burčákomatu.

Vinohradské vinobraní

Kdy: 16. – 17. 9.září

Vstupné: zdarma

Podrobnosti: www.praha3.cz

Vinohradské vinobraní tradičně pořádá městská část Praha 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad. Návštěvníci budou v rámci jeho programu moci podniknout historickou exkurzi od starověku až po 20. století. Programem a jednotlivými epochami bude návštěvníky provázet herec, moderátor a znalec vína Jiří Vala společně s Petrem Stolařem z Divadla v Pytli. Jako každoročně bude odpolední program věnován především rodinám s dětmi, jeho součástí budou souboje gladiátorů a mušketýrská klání v podání skupiny Merlet.

Říčanské slavnosti vinobraní

Kdy: 17. září

Vstupné: ano

Podrobnosti: www.gastronaut.cz

Druhý ročník vinobraní v Říčanech u Prahy nabídne ochutnávku a prodej moštů, vín a burčáku od vinařů z Čech i Moravy. K jídlu se budou podávat grilovaná masa. Rovněž je připraven bohatý doprovodný program, například lisování hroznů révy vinné s ochutnávkou moštu. K poslechu bude hrát kapela. Jako zpestření je pro návštěvníky nachystána soutěž v poznávání vína. Akce začíná v jednu hodinu odpoledne.

Co (ne)víte o víně

- Za posledních patnáct let se zvýšila konzumace vína v České republice o třetinu

- Každý Čech nebo Češka včetně kojenců vypije ročně 20 litrů vína

Zvyk: Zavírání hor - Podle starých vinařských zvyků se ve vinařských obcích po svatém Vavřinci (10. srpna) zavíraly nebo také zarážely hory. Po tomto obřadu nesměl nikdo kromě hospodáře po sedmé hodině večerní vkročit do vinice až do doby, kdy bude povoleno "horným" vinobraní. Vinobraním se vinice opět otevírají a začínají týdny vinařského veselí.