Důvody jsou různé, někteří nechtěli dlouhodobě naplánovanou dovolenou rušit. „Byla jsem z toho nervózní. Storno poplatky jsou 80 % a když na to šetříte celý rok, tak je to docela smutné,“ tvrdí Renata Kovářová (42), která jede na dovolenou s dcerou. Naštěstí má namířeno do lokality, kde byl vždycky klid.

Chtěl to zrušit

Zbyněk Vašinka (33) s přítelkyní Petrou se zrušením dovolené počítal. „Minulý týden jsem myslel, že to stornuju. Ale sledovali jsme zprávy ze zahraničí a ty ukazují, že je to snad už v pořádku.“

Nejhorší rozhodování ovšem měly rodiny s dětmi. Například manželé Morovi s dcerou a synem se rozhodovali na poslední chvíli. „Před několika dny nám nabídli, že můžeme letět do jiné destinace. O pár dní později nám ale řekli, že už je v Hurghadě klid. Tak snad mají pravdu,“ doufá otec rodiny.

Asi největším optimismem na ruzyňském letišti hýřila usměvavá bruneta Marcela s černookou dcerou. „Přímo v Hurghadě žije moje sestra a my ji jedeme navštívit. Ubezpečila nás, že se nemáme čeho bát,“ směje se Marcela.

Egypt stále táhne

Že je místo bezpečné, si myslí i cestovní kanceláře, které prodávají zájezdy do Egypta za standardní katalogové ceny. Společnost Fischer dokonce musela kvůli velkému zájmu o víkendu nahradit letadlo s kapacitou 130 míst letadlem se 180 sedadly a Obchodní ředitel Exim Tours překvapivě tvrdí, že „zájezdy do Egypta se nyní prodávají samy.“ A to i přesto, že ministerstvo zahraničí cesty do této země stále ještě nedoporučuje.

"Důvodem znovuzahájení zájezdů je to, že v turistických letoviscích kolem Rudého moře panuje stejně jako dříve klid, turistům zde v tomto okamžiku nehrozí žádné nebezpečí a vyřešeny byly i určité potíže se zásobováním. Zájezdy již obnovily například britské i další západoevropské cestovní kanceláře," řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jeho slova potvrzují také delegáti, kteří v turistických destinacích působí. "V letoviscích panuje uvolněná nálada a lidé po večerech slaví odchod dosavadního prezidenta," řekla výkonná ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Berberi.

Během neděle by měla do Egypta, který je sedmou nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů, odletět tři další charterová letadla. Poté by tam mělo létat 7 letadel týdně se 1200 turisty na palubě.

Fotogalerie
3 fotografie