Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mubarak je v kómatu, znělo Káhirou

Autor: ČTK, oj, vk - 
14. února 2011
16:39

Je v kómatu? Není v kómatu? Od pátku, kdy egyptský prezident Husní Mubarak (82) po třiceti letech rezignoval na svoji funkci, se množí zprávy o jeho špatném zdravotním stavu. Mubarak se stáhl do ústraní a zatímco někteří informují o tom, že je v letovisku Šarm aš-Šajch, ostatní spekulují, že odjel někam do zahraničí. A i přesto, že je prý exprezident vážně nemocný, odmítá se léčit.

Mubaraka podle jeho blízkých zřejmě vyčerpaly masové protesty, které v Egyptě panovaly osmnáct dní a jejichž cílem bylo ho sesadit. I když Mubarak dlouho odolával tlaku, nakonec prohlásil, že končí. A statisíce lidí začaly slavit.

Od té doby je podle egyptského deníku Al-Gomhuria exprezident v těžkém psychologickém stavu, odmítá brát léky, je skleslý a opakovaně ve své přímořské rezidenci ztratil vědomí. Podle vyjádření vládních médií ale  v kómatu není, je jen vážně nemocný. Někteří dávají jeho zdravotní komplikace do souvislosti s operací žlučníku, které se podrobil loni v Německu.

Po páteční Mubarakově rezignaci se situace v Egyptě částečně uklidnila. Nejvyšší vojenská rada, která převzala moc, v neděli pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament. Slíbila také, že po přechodném období předá správu civilní vládě.

Rovněž vyšlo najevo, že ještě před tím, než Mubarak podal demisi, převáděl horečně majetek do bezpečí a převedl většinu svých peněz na bezpečné zahraniční účty. Minimálně ve Švýcarsku mu je však už banky stačily zmrazit. Mluvčí ministryně zahraničí Evropské unie už v souvislosti s tím oznámila, že EU se v této věci bude řídit případnou žádostí z Káhiry.

 

monikare ( 15. února 2011 06:32 )

Já už jsem v težkém PSYCHOLOGICKÉM stavu z dění kolem dávno ...To je mazec! Kdo proboha ty články píše? Chápu, že dnes mlaďoši mají nějakou tu češtinu na háku, ale plést si pojmy s dojmy? To je FLUSTRUJÍCÍ

Zobrazit celou diskusi