Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotografie mučedníků revoluce visí v egyptských ulicích

Autor: ČTK, jaj - 
14. února 2011
10:38

Egypt se vrací k běžnému životu. Demonstranti opuštějí ulice i náměstí Tahrír v Káhiře, které se stalo "centrem revoluce". Zmizela i většina protimubarakovských transparentů. Fotografie s tvářemi lidí, kteří během protestů přišli o život, na sloupech zůstávají.

Káhirské náměstí Tahrír se stejně jako celý Egypt pomalu vrací do normálního života. Doprava po něm proudí bez větších omezení a zmizela i většina protimubarakovských transparentů. S označením "mučedníci revoluce" na sloupech ovšem stále zůstávají fotografie mladých Egypťanů zabitých při protestech.

Dobrovolníci už se pustili do úklidu odpadků a sklízejí také pokrývky a další předměty, které demonstranti používali během více než dvoutýdenních protestů. Na hlavním kruhovém objezdu, který byl až do neděle zaplněný stany, visí nyní velká egyptská vlajka, na níž je napsáno: "Je to nádherný den na náměstí Tahrír. Milujeme tě, Egypte."

Na náměstí Tahrír zůstává asi 40 lidí

Egyptská armáda v pondělí nařídila několika desítkám demonstrantů, aby opustili káhirské náměstí Tahrír, které bylo poslední týdny dějištěm masivních protestů, jež vyústily ke svržení prezidenta Husního Mubaraka. Jak napsala agentura Reuters, vojenská policie a vojáci náměstí obklíčili a varovali, že kdo neodejde, bude zatčen. Armáda se po Mubarakově pádu v zemi chopila moci.

Na náměstí podle dostupných informací zůstává asi 40 lidí. Aktivisté uvádějí, že dva protestující už byli zadrženi. "Jsme obklopení vojenskou policií, nevíme, co máme dělat. Diskutujeme o tom," řekl agentuře Reuters jeden z protestujících. "Jeden z důstojníků nám řekl, že máme hodinu na vyklizení náměstí, jinak budeme zatčeni," dodal.

Prezident rezignoval v pátek

Po páteční rezignaci Husního Mubaraka, který po bezmála třiceti letech vlády a po 18 dnech masových protivládních protestů opustil prezidentský úřad, se o víkendu situace v Egyptě výrazně uklidnila. Nejvyšší vojenská rada, která převzala moc, v neděli pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament. Slíbila také, že po přechodném období předá správu civilní vládě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi