Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oslavy v Egyptě: Káva zdarma i střelba

Autor: evak - 
12. února 2011
12:29

V Egyptě v noci z pátku na sobotu nejspíš nikdo nešel spát. Tisíce lidí slavilo rezignaci teď už bývalého prezidenta Mubaraka. Největší egyptská města zachvátily ohňostroje. Všude vlály vlajky a po celou noc znělo ulicemi troubení klaksonů a nadšený jásot. Lidé tančili a zvedali děti nad hlavu, aby si tyto okamžiky zapamatovali na celý život.

Po osmnácti dnech nepokojů si mohl Egypt konečně vydechnout. Revoluce skončila, Husní Mubarak rezignoval! V ulicích každého většího města znělo na každém rohu provolávání svobody Egypta. Takovou radost už Egypťané nezažili 30 let. Tak dlouho totiž trvala vláda autoritativního prezidenta Mubaraka.

Radost se projevila křikem i střelbou

"Tohle je předpokládaný konec každého diktátora," řekl podle serveru BBC jeden z demonstrantů na náměstí Tahrír (Osvobození). Právě toto náměstí se stalo centrem revoluce a 18 dní na něm pobývaly statisíce lidí. I v sobotu se sem dostavily davy, tentokrát už ale za účelem oslav. Jedinou výjimkou, kdy se přestalo slavit byl čas ranních modliteb. Poté se znovu rozeznělo troubení z klaksonů a nadšený křik.

Oslavy se konaly i v Alexandrii a Asijútu na severu země. Zde lidé z radosti stříleli do vzduchu. Dalším projevem oslav bylo to, že někteří kavárníci se  v noci rozhodli ve svých podnicích podávat nápoje zdarma.

Média také došly k osvobození

Úleva se nedotkla jen obyčejných lidí, kteří rozdychtěně očekávají příchod demokracie, ale i státní televize konečně mohla začít vysílat reportáže z oslav. Dřív byla pod tvrdou cenzurou Mubarakových stoupenců. Ti se snažili náměstí Tahrír odtrhnout od zbytku Egypta, aby se nepokoje nerozšiřily.

"Revoluce z 25. ledna zvítězila. Mubarak odstupuje a armáda vládne," napsal dnes egyptský deník Al-Gumhúríja. "Lid svrhl režim" a "Revoluce mládeže donutila Mubaraka odejít", stálo na titulku z první strany listu Al-Ahrám.

Kdo teď Egypt povede?

Viceprezident Umar Sulajmán v pátek oznámil, že Mubarak předal pravomoci nejvyšší vojenské radě, jejíž hlavou je ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. Ještě ve čtvrtek přitom Mubarak v televizním projevu tvrdil, že viceprezidentovi svěří jen část svých pravomocí a že si prezidentský úřad hodlá podržet až do řádných zářijových voleb. Vojenská rada se podle egyptských médií chystá rozpustit vládu a pozastavit činnost parlamentu. Vládnout chce ve spolupráci s hlavou ústavního soudu.

Jak situace pokračuje

V sobotu odpoledne už se lidé z náměstí Tahrír rozcházejí do svých domovů. Až na několik vytrvalců, kteří chtějí vidět, jak armáda a dočasné vedení státu uskuteční všechny podmínky, kvůli kterým nepokoje vznikly.

Situaci v Egyptě nadále sledují i další severoafrické státy. V sobotu chtějí napodobit protivládní protesty také v Alžírsku.

Všechny státy světa napjatě sledovaly revoluci proti Mubarakovi. Čína však první prohlášení k Egyptu vydala až v sobotním China Daily. List zdůraznil nutnost sociální stability a nastolení pořádku. Podle agentury AFP se text vyhnul zmínkám o důvodech povstání a slovo demokracie se v něm neobjevilo ani jednou.

jakub-moravec ( 13. února 2011 01:33 )

limaku, češtináři, tohle ale není správná čeština jak jste nám to tu napsal.Klikátka zatím nezmizela,můžeme diskutovat

mandat ( 12. února 2011 19:56 )

Ze srdce preji EGYPTU,aby se jim zlepsil zivot a meli lepsi vladu,nez ma CR a hlavne,aby jim to vydrzelo.

gogo ( 12. února 2011 17:37 )

I my jsme kdysi jásali.....

limak007 ( 12. února 2011 14:30 )

běžte do řiti! Kdo napíše takovou zrůdnost? "...Média také došly k osvobození..."

jakub-moravec ( 12. února 2011 09:52 )

ale to by tam musel ještě být Mubarak, aby se mohl do něj strefovat, kávou by to zapil až potom.

Zobrazit celou diskusi