Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Egypt exploduje, hrozí opozice: Pomůže armáda?

Autor: jaj, ČTK - 
11. února 2011
09:59

Situace v Egyptě stále vře. Prezident Mubarak neodstoupil, jak žádají demonstranti a opozice. Část pravomocí předal viceprezidentovi. Televizní stanice Al-Arabíja v pátek bez dalších detailů informovala, že egyptská armáda "vydá v krátké době důležité prohlášení". Co se v zemi pyramid ještě semele?

Na čtvrtek organizátoři nepokojů připravují další velkou demonstraci. Armáda, která podle některých náznaků převzala faktickou kontrolu nad situací v zemi, Mubarakův projev zatím nijak nekomentovala. Její rozhodnutí bude pravděpodobně klíčové, avšak postoj zatím nikdo nezná.

Většina protestujících přes noc na náměstí Tahrír zůstala, mnozí v provizorních stanech. "Očekáváme silnou reakci armády na Mubarakovu řeč," řekl novinářům mluvčí demonstrantů Muhammad Mustafa. Dodal, že během pátku by se demonstrující chtěli vydat z náměstí Tahrír na pochod k několik kilometrů vzdálenému prezidentskému paláci. Podle Reuters se demonstranti pokusili vydat také k jedné z káhirských prezidentských rezidencí, armáda jim však zablokovala cestu zátarasy z ostnatých drátů.

Muhammad Baradej, jeden z hlavních vůdců egyptské opozice, v reakci na čtvrteční projev prezidenta Husního Mubaraka vyzval armádu, aby zemi spasila. "Egypt exploduje. Armáda musí okamžitě zemi zachránit," napsal Baradej v sociální síti Twitter.

Protestující již tipovali, kam Mubarak rezignuje

Prezident ve čtvrtek promluvil k národu v okamžiku, kdy statisíce demonstrantů v Káhiře a Alexandrii čekaly zprávu o jeho odchodu. Mubarak ale zklamal a pouze svěřil některé prezidentské pravomoce viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi.

Mezi protestujícími vyvolal Mubarakův projev zklamání a rozhořčení, mnozí měli v očích slzy vzteku. Očekávání rezignace bylo veliké, lidé prý už tipovali, kterou zemi si Mubarak zvolí pro svůj exil - favoritem bylo Německo nebo Spojené arabské emiráty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi