Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Armáda v Egyptě pomůže: Chce ale klid zbraní

Autor: ČTK, jaj - 
11. února 2011
13:09

K potírání opozice. Přesně k tomu je podle demonstrantů zákon o výjimečném stavu, který platí od nástupu prezidenta Mubaraka do úřadu v roce 1981. Armáda slíbila, že zákon zruší, ale musí se uklidnit situace v zemi.

Prohlášení armádního velení přečtené v televizi je prý jasným signálem pro demonstranty, aby po 18 dnech vyklidili ulice. Zákon o výjimečném stavu platí od roku 1981, kdy se prezident Husní Mubarak ujal úřadu. Podle demonstrantů ho úřady používají k potírání opozice.

Armáda slíbila, že zajistí "legislativní změny nutné k uskutečnění svobodných a spravedlivých prezidentských voleb". Ujistila také, že bude ochraňovat lid, zopakovala však svou výzvu, aby demonstranti odešli domů a život v Egyptě se tak mohl vrátit k normálu.

Prohlášení rovněž vzalo na vědomí přesun části prezidentských pravomocí do rukou viceprezidenta Umara Sulajmána, který ve čtvrtečním televizním projevu oznámil Mubarak. Podle Reuters to naznačuje, že ozbrojené síly, jejichž roli v nynější politické krizi odborníci považují za klíčovou, stojí za prezidentovým projevem k národu.

Mubarak nerezignoval

Tisíce lidí rozhořčených Mubarakovou neochotou vzdát se prezidentského úřadu se v pátek znovu sešly na káhirském náměstí Tahrír. Demonstranti zamířili také před symboly režimu včetně sídla vlády nebo parlamentu.

Mubarak ve čtvrtek opětovně odmítl vyslyšet požadavek demonstrantů na okamžitou demisi a pouze svěřil některé prezidentské pravomoci viceprezidentovi. Asi 2000 demonstrantů se pak v noci na dnešek z centrálního káhirského náměstí Tahrír přesunulo k nedaleké televizní budově, kolem které vytvořili živý řetěz.

Několik desítek až stovek lidí se shromáždilo před prezidentským palácem v Káhiře. Od budovy je oddělují zátarasy z ostnatých drátů, na místě stojí tanky.

 

gogo ( 11. února 2011 21:13 )

Ale komu ?

Zobrazit celou diskusi