Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Egypt zvítězil! Mubarak utekl a odstoupil!

Autor: ap - 
11. února 2011
18:31

Egyptský lid slaví velké vítězství! A celý svět si s úlevou oddechnul, že se oblast vyhnula pokračování krveprolití. Po 18 dnech nepokojů, které stály život stovky lidí, podal prezident Husní Mubarak (82) demisi. Tři desetiletí vlády muže, který si vysloužil přezdívku poslední egyptský faraon skončily. Miliony lidí se vyhrnuly do ulic egyptských měst a hlasitě jásají.


Páteční den vstoupí do historie Egypta, jako den, kdy skončila vláda nenáviděného prezidenta Mubaraka. Muž, který chtěl založit svou vlastní panovnickou dynastii, byl svržen protesty milionů lidí, kteří po tři týdny zaplavovali náměstí a ulice egyptských měst.

Je tak již druhým prezidentem arabské země, který byl během roku 2011 svržen vlastním lidem. Po Tunisku a Egyptu se nyní i další vládcové arabských zemí bojí stejného osudu. Zaplaví snad vlna revolucí celý arabský svět?

Místo pobytu nyní už bývalého prezidenta je zatím neznámé. Před oznámením rezignace nastoupil do letadla a zmizel neznámo kam. Některé zdroje mluví o jeho pobytu v Egyptě, jiné uvádějí, že odletěl do Dubaje.

Hlavní roli hrála armáda

Ještě ve čtvrtek přitom Mubarak ve svém projevu rezignaci odmítl. "Neustoupím tlaku ulice a zemi dovedu až k podzimním prezidentským volbám," prohlásil a přivedl tím k nepříčetnosti až tři miliony lidí v ulicích Káhiry, kteří požadovali jeho okamžitou rezignaci.

Hlavní roli ve změně Mubarakova postoje hrála zřejmě armáda. Ta se během čtvrtečního dne postavila jednoznačně na stranu demonstrantů. Poté co Mubarak ve čtvrtečním večerním projevu prohlásil, že odmítá okamžité odstoupení z funkce, ji pak vůdce opozice Muhammad Baradej vyzval k tomu, aby zachránila zemi.

"Egyptu hrozí exploze, armáda musí okamžitě zachránit Egypt," prohlásil a zaplněná Káhira, ve které se shromáždilo až tři miliony demonstrantů s ním bylo zajedno. O den později se dočkali.

Zemi povede výbor ozbrojených sil

Mubarakovu rezignaci oznámil v pět hodin odpoledne viceprezident Umar Sulajman. "Ve jménu milosrdného a soucitného Boha, občané, během těchto velmi složitých okolností, kterými Egypt prochází, prezident Husní Mubarak se rozhodl odstoupit z úřadu prezidenta republiky a pověřil výbor ozbrojených sil, aby řídila záležitosti země. Bůh všem pomáhej," prohlásil ve státní televizi Sulajmán.

Ten měl Mubaraka v čele státu původně nahradit. Nyní to ale vypadá, že hlavní roli bude hrát i nadále egyptská armáda. Očekává se, že výbor ozbrojených sil, který byl pověřen řízením země rozpustí vládu a parlament. Zemi by tak vedl až do nových voleb. Ty měly být původně na podzim. Celý svět a zejména nejbližší sousedé Egypta vývoj dalších událostí očekávají s napětím.

zirafa ( 13. února 2011 02:46 )

ještě že to máte na koho svést....

jakub-moravec ( 13. února 2011 01:54 )

Žirafko, ano byl to ten člověk který prvně slezl ze stromu a byla to ta hříšná žena s tím jablkem a vy jste žena taky, takže vše zavinily ženy, jinak jsme si tu mohli v Ráji lebedit až dodnes

zirafa ( 12. února 2011 11:15 )

politika je svinstvo, sydnicka, v té se paktuje i s ďáblem, pokud z toho plynou nějaké výhody..... tak to je už od dob, kdy člověk slezl ze stromu....

catrs ( 12. února 2011 09:55 )

Přesně to si taky myslím. A vsadil bych se, že to tak dopadne.

jakub-moravec ( 12. února 2011 00:46 )

smrku, já si zase myslím, že svět by měl Egyptu pomoci. Nic se samo neudělá. Větší nepřátelé než byl Mubarak sám na to jenom čekali aby odstoupil, aby těď vylezli na scénu.

Zobrazit celou diskusi