Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Mubarak neodstoupil ale zbaběle prchl z Káhiry!

Autor: ČTK, jaj - 
11. února 2011
13:46

Egyptský prezident Husní Mubarak (82), který se jako klíště stále drží svého úřadu, utekl i s rodinou z Káhiry na neznámé místo. Lidé bojující za jeho odchod se z náměstí Tahrír (Osvobození) přesunuli před sídlo vlády a parlamentu. Armáda navíc oznámila, že zruší zákon o výjimečném stavu, který režim používá k potíraní opozice.

Mubarak podle al-Arabíji odletěl z neznámé vojenské základny na předměstí Káhiry. Televize neuvedla zdroj této informace a představitelé egyptské armády se na dotaz agentury Reuters odmítli vyjádřit.

Egyptská armáda v pátek podpořila prezidenta Husního Mubaraka v záměru setrvat v úřadu do prezidentských voleb a předat část pravomocí viceprezidentovi. Podle některých komentátorů tak zasadila ránu mnoha prezidentovým oponentům, kteří dnes osmnáctým dnem požadují Mubarakovu okamžitou demisi.

Armáda sice slíbila přistoupit na jeden z opozičních požadavků, totiž zrušit výjimečný stav, zároveň však zdůraznila potřebu vrátit se k normálnímu životu a obnovit práci ve vládních úřadech. Oznámení armády krátce před pátečními poledními modlitbami, po kterých chtějí Egypťané pokračovat v protestech, podle tiskových agentur mezi demonstranty vyvolalo nesouhlas.

Demonstranti žádají rezignaci

Prezident Mubarak ve čtvrtek znovu odmítl přistoupit na hlavní požadavek opozice a prohlásil, že zůstane v úřadu do zářijových prezidentských voleb. Část pravomocí nicméně přesunul do rukou viceprezidenta Umara Sulajmána. Jeden z hlavních představitelů egyptské opozice Muhammad Baradej v reakci na Mubarakova slova vyzval armádu, aby Egypt spasila. Mezi demonstrantynaci pak zněly hlasy, aby vojáci Mubaraka svrhli.

Role vojska, které dosavadním protestům dosud spíše přihlíželo, byla mnohými analytiky považována za klíčovou. V pátečním prohlášení armáda oznámila, že "schvaluje zrušení výjimečného stavu, jakmile to současné poměry dovolí". Prohlásila také, že zaručí svobodné a spravedlivé volby a že bere na vědomí Mubarakovo předání některých pravomocí Sulajmánovi. Demonstrantům přitom podle agentur jasně signalizovala, aby ulice vyklidily.

Mubarakův projev u mnohých demonstrantů v noci na dnešek vyvolal zklamání. Na centrálním káhirském náměstí Tahrír se v pátek ráno znovu shromáždily desetitisíce lidí. Tisíce se jich pak vydaly před budovu televize, stovky lidí se sešly před prezidentským palácem, který hlídají tanky a obrněné vozy.

jakub-moravec ( 12. února 2011 08:48 )

a že v Egyptě demonstrace již vydrancovala všechny obchody, nenašel lékarnu aby si koupil lék a tak musel utéci ze zdravotních důvodů, jinak by se tam musel veřejně pos-rat a to přece k vůli slušnosti nechtěl, ale až se tam v exilu vyléčí, vrátí se domů a dodrží svůj slib a jako vlastenec raději zemre doma ve vlasti.

gogo ( 11. února 2011 21:12 )

Kdo uteče prý vyhraje... V tomto případě Mubarak vyhrál zbytek života...

petr11 ( 11. února 2011 19:55 )

...chce to čas, ten ukáže jako u nás, že?

montevideo ( 11. února 2011 15:36 )

Prostě z Káhiry odešel aby svou přítomností nezavdal příčinu k násilnostem.

laco ( 11. února 2011 15:14 )

.... je hlavička, toto môže demonštrácie utlmiť .... potom sa vráti.

Zobrazit celou diskusi