Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Odejdi, odejdi! Křičí Egypt, ale Mubarak zůstává u moci

  • Autor: ČTK,oj,ap - 
    10. 2. 2011
    01:23

    AKTUALIZUJEME: Statisíce demonstrantů ve čtvrtek zklamal prezident Egypta Husní Mubarak. Podle některých zvěstí měl v noci odstoupit. V projevu to ale odmítl. Ani stovky mrtvých a zničená města ho nedonutily vzdát se křesla.

    Egyptský prezident Husní Mubarak ani po více než dvou týdnech trvajících protivládních demonstrací nevyhověl požadavkům bouřících se občanů a neodstoupil z funkce. Pouze oznámil, že část svých pravomocí předává viceprezidentovi. Chce zůstat u moci až do podzimních prezidentských voleb. "Odmítám ustoupit tlaku ulice," prohlásil Mubarak.

    "Egypt vybuchne," varuje Baradej

    Podle některých informací britského BBC se Mubarak chystal ve čtvrtek odstoupit. Statitisíce lidí zaplnily náměstí Tahrir, které se stalo centrem egyptské revoluce a těšilo na jeho rezignaci.

    Mubarak je zklamal a analytici se obávají pokračování nepokojů. Rozzuření mladí muži krátce po projevu dali najevo, že se s Mubarakovým slibem nekandidovat nespokojí.

    "Egypt vybuchne, armáda musí okamžitě zachránit zemi," napsal po Mubarakově projevu na sociální síť twitter opoziční vůdce Muhammad Baradej. Postoj armády je neznámý. V průběhu středy zprávy z armády naznačovaly, že počítá s Mubarakovou rezignací.

    Pocity davu na náměstí shrnul pro BBC egyptský herec Khalid Abdalla. "Jeho slova jsou provokace. Nikdo z nás nechápe na jaké planetě Mubarak žije." Celý svět se obává dalšího vývoje v nestabilní, ale významné země. Na pátek jsou očekávány masové protivládní demonstrace.

    Mubarak měl oznámit rezignaci v televizi

    Podle televize BBC vysoce postavený činitel vládnoucí strany řekl, že doufá, že Mubarak předá prezidentské pravomoci viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi. To byl prakticky první z požadavků opozičních organizací, aby vůbec začaly s vládnoucím režimem vyjednávat o politických reformách.

    Podle agentury AP vysoce postavený představitel armády před demonstranty shromážděnými na káhirském náměstí Tahrír (Osvobození) prohlásil, že "budou splněny všechny požadavky" protestujících občanů. Armádní velení o situaci ve čtvrtek jednalo po celý den a ze schůze vojenských špiček vyplynulo, že Mubarak se už chystá vzdát se funkce vrchního velitele armády.

gogo ( 11. února 2011 10:18 )

Pro klid v oblasti jistě. Ale co doma....

gevi ( 11. února 2011 10:17 )

On sice byl pro USA a Evropu jistou zárukou klidu a míru. Ale myslím, že ho ani USA ani EU nebude "držet" vší silou, za cenu toho, že by Egypt prodělal občanskou válku. Pak by reálně hrozilo, že se posílí moc islamistů.

gogo ( 11. února 2011 10:17 )

To máte sice pravdu, ale znáte Američany... Ti stále touží někoho osvobodit... někde si založit vojenské základny.... někde radary .... někde nastolit demokraci... Oni jsou to takoví dobráci.... Jen ti lidé v jimi okupovaných zemích to stále nechtějí nějak pochopit...

ellora_danen ( 11. února 2011 09:04 )

toho udělal pro Egypt a pro relativní klid v téhle oblasti víc než dost. Myslím, že když odejde, Egypt se vrátí do středověku. Místo turistů budou mít jedině tak právo šaríja

sluka ( 11. února 2011 08:21 )

Je odhodlan vydrzet i bez ohledu na sve americko-izraelske spojence, kteri mu po 30 let platili kolem 1.5 liliard $ rocne a ted ho chteji nechat padnout. Slouzil jim i v pripadech obzvlaste zatrvzelych veznu jako spolehliva mucirna s velkou moznosti toto muceni neprezit. Meli by mu zaridit dozivotni pobyt nekde v Izraeli nebo Kalifornii, aby ostatni spojenci demokraticke americko-izraelske koalice videli co je ceka za vykonane sluzby misto potupne smrti lynchovani davem...

Zobrazit celou diskusi