A svou prezentaci tam bude mít i Česká republika, která představí plně funkční zmenšenou kopii staroměstského orloje či model části Karlova mostu.

Na 350 metrech čtverečních bude vedle orloje, který bude odbíjet stejně jako v Praze každou celou hodinu, či mostu také imitace pražského panoramatu, multimediální prezentace a restaurace s českým pivem a jídlem. „Každý návštěvník si bude moci na svůj mobil stáhnout základní informace o Praze v čínštině, angličtině a češtině. Pražskou atmosféru budou dotvářet četné velké plazmové obrazovky, které budou představovat další ikony pražské hudby, architektury a pražského genia loci vůbec,“ řekl primátor Pavel Bém novinářům.

Pražský magistrát na prezentaci města vyčlenil 15 milionů korun, dalších 15 milionů daly soukromé firmy. Praha o účast na výstavě soutěžila v konkurenci 116 jiných projektů. Úspěch jí zajistil hlavně koncept protipovodňových zábran, které metropole tvoří od roku 1997. Podle odhadů by mělo během šestiměsíčního trvání akce dorazit do Šanghaje až 70 milionů lidí. Vstupenky na první den výstavy jsou již vyprodány.

Poprvé v historii bude na EXPO zastoupena Praha svým samostatným expozičním pavilonem
Autor: Odbor zahraničních vztahů, MHMP

A Staroměstský orloj

Návštěvníci si budou moci prohlédnout plně funkční mechanismus staroměstského orloje ve zmenšené podobě tohoto unikátního stroje. Odbíjet bude stejně jako v Praze každou celou hodinu.

B Restaurace

Součástí expozičního pavilonu bude také restaurace, ve které se bude výhradně čepovat Budějovický Budvar a servírovat jídlo typické pro českou kuchyni. Chybět zde nebude ani obchod se suvenýry pro případné zájemce.

C Karlův most

Dominantou samostatného pavilonu, který reprezentuje Českou republiku, je model části Karlova mostu. V jeho pozadí pak stojí imitace pražského panoramatu v čele s Pražským hradem.

A tohle jste věděli? Název EXPO se používá od roku 1933

● Za prvního předchůdce výstav EXPO je považována výstava, již v roce 1851 navštívilo v Londýně šest milionů lidí. Objevilo se zde i české sklo.

● Název EXPO se používá od výstavy v Chicagu v roce 1933.

● Na výstavách se představila řada vynálezů, například telefon, psací stroj či fonograf.

● Nejslavnější architektonickou památkou na výstavy je Eiffelova věž, otevřená v roce 1889. Proslulé je i bruselské Atomium (EXPO 1958).

● Nejvíce zemí v historii EXPO bude zastoupeno letos v Šanghaji (více než 200). Následuje německý Hannover, kde v r. 2000 bylo 155 vystavujících.

● Zatím nejvíce návštěvníků (64 milionů) vidělo expozice v Ósace v roce 1970. Druhou příčku drží Paříž, kam v roce 1900 přišlo 50,8 milionu návštěvníků.

● Nejvíce prodělečným bylo EXPO 2000 v Hannoveru, jež skončilo v deficitu 1,2 miliardy eur (z očekávaných 40 milionů hostů přijelo jen 18 milionů).

● Poslední EXPO se konalo v Japonsku v roce 2005, boj o EXPO 2015 vyhrál italský Milán. Příští tematickou výstavu uspořádá v roce 2012 jihokorejské Josu.

Český den na EXPO: 17. května: Moderovat ho bude Spejbl

Vystoupí kolem 150 hudebníků, tanečníků a dalších umělců, například balet Národního divadla, Čechomor, Dan Bárta, Emil Viklický, Národní divadlo marionet, La Putyka, pouliční divadlo V.O.S.A. a další. Průvodci programem budou (i v čínštině) Spejbl a Hurvínek.

Do Číny míří i dvě bronzové plakety ze sochy Jana Nepomuckého
Autor: Odbor zahraničních vztahů, MHMP

Pavilon z hokejových puků

Zvenčí jej pokrývá 63 tisíc hokejových puků potištěných logem EXPO, které vytvářejí půdorys pražského Starého Města. Tato výzdoba čínské organizátory natolik zaujala, že si budovu o rozloze 2000 m2 vybrali mezi 24 pavilonů na ofi ciální plakát výstavy.

Pavilon z hokejových puků
Autor: Odbor zahraničních vztahů, MHMP

Obvinění Kanady: EXPO je kopie! To už tu bylo!

Náhoda, nebo jen další z řady kopií, kterými je Čína proslulá? Šanghajský pavilon pro světovou výstavu EXPO 2010 nápadně připomíná podle kritiků kanadský pavilon z výstavy EXPO 1967 v Montrealu.

Ofi ciální maskot výstavy Chaj-pao prý nápadně připomíná Gumbyho, postavičku z amerického animovaného seriálu
Autor: Reuters, EPA

Píše o tom kanadský list The Montreal Gazette. Další problémy ohledně plagiátorství začaly už více než před týdnem, kdy někteří kritici vyjádřili podezření, že propagační song výstavy Right Here Waiting for You 2010, v němž vystupuje i známý hongkongský hrdina akčních filmů a zpěvák Jackie Chan, si volně vypůjčuje z 13 let staré písně Stay the Way You Are japonské zpěvačky Mayo Okamoto. Organizátoři EXPO plagiátorství otevřeně nepřiznali, píseň nicméně rychle stáhli z rozhlasového vysílání.