Historii orientálního hotelu na úpatí pohoří Atlas zdobí slavná jména: v apartmánu s arabeskovou mozaikou a arabsko-andaluskou výzdobou přespal třeba Winston Churchill (†90), Franklin Roosevelt (†63), Alfred Hitchcock (†80) nebo Yves Saint-Laurent (†71). A před čtyřmi lety se tady údajně vdala dcera ruského prezidenta Vladimira Putina (65).

V legendárním hotelu uvnitř zdí starého města přivítali první hosty před více než 90 lety. Od počátku jsou chloubou majestátní zahrady, které v 18. stol. dostal jako svatební dar princ al-Ma’mún.

Na osmihektarovém pozemku je dnes 5000 růžových keřů, 200 olivovníků (některé jsou až 700 let staré) nebo 21 druhů kaktusů. Ukryté mezi zelení jsou také soukromé domy pro opravdu bohaté nebo slavné, kteří si chtějí užívat v soukromí.

Jako v jiném světě

Hosté mají k dispozici dva tenisové kurty, tělocvičnu, vnitřní a venkovní bazény, jóga palác, kadeřnictví, lázně, čtyři restaurace s marockou, francouzskou a italskou kuchyní nebo pět barů, přičemž Temný bar Winston Churchill připomíná pravidelného slavného hosta. Od listopadu přibude nová pekárna a cukrárna. 

V roce 2010 přišlo do zahrad, kam mohou nejen hoteloví hosté, na 2000 lidí. Bylo to v den, kdy se exotický hotel po tříleté rekonstrukci znovu otevíral. A  přestože se hotelová scéna neustále rozrůstá, La Mamounia, jež má prý tak magickou atmosféru, že se tady lidé cítí jako v jiném světě, je stále profesionály a návštěvníky často hodnocena jako nejkrásnější na Zemi.

Mimochodem, noc ve dvoulůžkovém pokoji vyjde na zhruba 11 500 Kč. Turisté zde nejčastěji oceňují celkovou atmosféru, služby odpovídající víc než jen pětihvězdičkovému hotelu a také mimořádnou kuchyni.

Jen je prý třeba počítat s faktem, že interiér je místy tmavší.

Fotogalerie
16 fotografií