Novou prohlídkovou trasou pro veřejnost se může ode dneška pochlubit jeden z nejkrásnějších zámků u nás. Památkáři navrátili třinácti místnostem jejich autentickou podobu, o kterou přišel historický objekt v uplynulých desetiletích.

K čemu prostory sloužily? „Ve druhém patře přespávali hosté, které Schwarzenbergové zvali zejména na slavné podzimní hony nebo na letní pobyt. Byli to významní členové vládnoucích dvorů Evropy, vyslanci různých států nebo příslušníci habsburského dvora,“ řekla kunsthistorička Mája Havlová.

Kromě apartmánů jsou k vidění i pokoje pro služebnou, komorníka a řidiče. K tomu náleží i žehlírna, koupelna a služební výtah. Vrcholem prohlídky je místnost se schwarzenberským stříbrem, které bylo až dosud ukryto v zámeckých trezorech. „Patří mezi nejhodnotnější sbírky svého druhu. Je připomínkou zámeckých stříbrnic, kam se ukládaly jak reprezentativní předměty, tak i stříbrné nádobí, které zvyšovalo lesk hodovních tabulí,“ uvedla kunsthistorička Zuzana Vaverková.

Nová trasa je uspořádána tak, aby v návštěvníkovi evokovala stále obývané prostory. Nikde nejsou provazy ani zátarasy. Proto budou skupiny omezeny na osm návštěvníků.

Nová trasa v číslech:

➤ 2 roky trvaly stavební a restaurátorské práce.

➤ 27 milionů stálo vytvoření nové prohlídkové trasy.

➤ 350 mobiliárních předmětů bylo nutné zrestaurovat.

Fotogalerie
15 fotografií