Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohádková Djerba: Léto až do zimy!

/
  • Pohádková Djerba: Léto až do zimy
    14. února 2017 ● 11:24

    Dlouhé široké pláže s jemným pískem, 320 slunečných dnů v  roce, omamná vůně jasmínu a ceny začínající na jedenácti tisících. To jsou hlavní důvody, proč tuniský ostrov Djerba patří od jara do pozdního podzimu k vyhledávaným dovolenkovým cílům.

  • 1.

    Djerba

    Podle báje zde při svém putování z Troje zakotvil i řecký hrdina Odysseus. Možná ho přilákala právě typická jasmínová vůně ostrova, a tak se zde setkal s bájnými Lotofágy, kteří se živili květy lotosů. Uchvátila ho pohostinnost a vlídnost místních obyvatel a ta přetrvala až do současnosti. „Hlavním lákadlem je ale čisté moře mající světle modrou až smaragdovou barvu a pláže s bělostným pískem,“ láká František Vorel z  CK Blue Style k návštěvě tohoto tuniského ostrůvku, který s africkou pevninou spojuje silnice postavená na bezmála sedmikilometrovém náspu. Mimochodem, za zmiňovaných 11 tisíc korun cestovky nabízejí týdenní letecké zájezdy do čtyřhvězdičkových hotelů s all inclusive servisem. A pokud vám tu ně- kde naservírují lotos, po jeho požití se prý nebudete chtít vrátit domů, zatoužíte jen odpočívat a lenošit.
    Písek bílí jako sníh! To je Tunisko.
    Autor: Scom, Blue Style
  • 2.

    Světová synagoga La Ghriba

    Synagoga La Ghriba, nazývaná též La Merveilleuse neboli Nádherná, se nachází ve vesnici Er Riad. Je jednou ze dvou na Djerbě, které jsou již dlouho domovem zdejší židovské komunity. Židé se na ostrově usídlili poprvé již po roce 586 př. n. l., kdy byl babylonským králem Nebukadnesarem II. zničen Šalamounův chrám v Jeruzalémě.
    El Ghriba – Na Djerbě je i jedna z nejstarších židovských komunit na světě. V jejich prastaré synagoze (jedné z nejstarších na světě) můžeme vidět kromě krásné výzdoby i schránku s tórou, která patří k nejstarším na zeměkouli. Najdeme ji v Erriadh, jižně od města Houmt.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 3.

    Za tažnými ptáky na severozápad

    Severozápadní strana ostrova je tvořena lagunami, které využívají k hnízdění stěhovaví ptáci, v podzimních měsících např. plameňáci, baheňáci apod. Pobřeží je obklopené mělčinami, které v průběhu století zajišťovaly přirozenou ochranu ostrova proti nečekanému vpádu lodí. Mimochodem, devět metrů od pobřeží nepřesahuje hloubka 5 metrů.
    Plameňáci na Djerbě
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Guellala: Odkaz tradice

    Guellala, vesnička na jižním pobřeží, představuje již po generace tradiční centrum hrnčířské výroby na Djerbě. Toto řemeslo se tu dědí z generace na generaci, a tak se dodnes zachoval původní tradiční postup výroby. Místní hrnčíři ochotně předvedou samotný proces vzniku rozmanitých džbánů, váz či misek.
    Guellala – Berberské městečko z bílého kamene na jihu ostrova je jednou z perel Djerby. Je vyhlášené hrnčířskými výrobky a najdeme tu i řadu hrnčířských dílen, kde můžeme nahlédnout umělcům pod ruce a něco si koupit. Na pahorku kousek od města je i muzeum s rozsáhlou sbírkou historických artefaktů, krojů, tradičního oblečení a samozřejmě keramiky.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 5.

    Dharet Aadloun: Nejvyšší, byť nízký

    Ční do výšky pouhých 54 metrů, přesto je Dhahret Aadloun nejvyšším zdejším pahorkem. Nachází se tu Muzeum Guellala se zajímavou expozicí a se stylovou vyhlídkovou kavárnou.
    Muzeum Guellala
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Houmt Souk: Hlavní a největší

    V překladu název tohoto hlavního a největšího města znamená místo trhu nebo tržní čtvrť. Žije zde okolo 44 500 obyvatel, v centru se rozkládá rozlehlé tržiště plné obchůdků a řemeslníků. Každý den dopoledne se na hlavním tržišti (Marché central) koná výjimečná podívaná – rybí dražba. Při procházce uličkami si vychutnáte typickou orientální atmosféru a můžete vyzkoušet svůj obchodnický talent při smlouvání cen koženého zboží, ručně tkaných koberců či keramiky.
    Lodní výlet: Nenechte si ujít pohodovou plavbu pirátskou lodí z přístavu v Houmt Souku na pláže písečného Ostrova plameňáků. Při troše štěstí můžete pozorovat i delfíny prohánějící se kolem lodi.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 7.

    Mahboubine: Nejúrodnější

    Mahboubine patří – společně s El May a Houmt Souk – k  nejúrodnějším oblastem ostrova. Pěstují se tu především olivy a fíky.
    Mahboubine
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Krokodýlí farma Djerbe Explore Park

    Areál poskytující zábavu i poučení zahrnuje 3 části – muzeum islámského umění, dědictví Djerby neboli skanzen s ukázkou typických djerbských staveb a farmu s přibližně 400 krokodýly od čerstvě vylíhnutých až po několikametrové jedince.

    Djerba Explore Park – Tematický park vám odhalí o ostrově úplně vše. Turistické centrum nedaleko Midoun je vystavěno do podoby skanzenu s tradiční architekturu ostrova a je v něm i historické muzeum a obchody se suvenýry. V dílnách si můžeme vyzkoušet výrobu vlněných výrobků, lisování oleje nebo hrnčířství. Největší zážitek parku pak poskytuje krokodýlí farma s 400 nilskými krokodýly. Obzvlášť zajímavé je jejich krmení.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 9.

    Nejznámější pláž Sidi Mahrez

    Nejznámější a nejnavštěvovanější pláž na ostrově, s velice jemným pískem. Podél ní se rozkládá největší turistická zóna, ve které najdete většinu hotelů. Letovisko je vhodné především pro rodiny s dětmi. V blízkosti se nachází golfové hřiště Djerba Golf Club (27 jamek), které vzniklo v roce 1995. Architekti se inspirovali golfovými hřišti ve Velké Británii.
    Nádherná pláž na Djerbě.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 10.

    Sidi Yati: Pláže u majáku

    V místech, kde se severovýchodní pobřeží svažuje k jihu, přechází pláž Sidi Mahrez v písčitý výběžek. V bezprostřední blízkosti majáku Taguermess bylo vystavěno několik hotelů. Tato turistická zóna proslula svými širokými písčitými plážemi, jen výjimečně s kamenitým dnem.
    Pláž Sidi Mahrez na Djerbě
    Autor: Profimedia.cz
  • 11.

    Smlouvání na trhu v Midoun

    Druhé největší město ostrova (30 500 obyvatel), přizpůsobené turistům. Naleznete zde množství kaváren, obchůdků a mešit. Každý pátek dopoledne se v centru koná tradiční trh, kde pořídíte koření, oblečení, keramiku, berberské šperky, koberce, dokonce i elektroniku a můžete si procvičit smlouvání. V kavárně se nejčastěji podává silně slazený zelený čaj.

    Z Djerby si můžete odvézt pestrobarevnou keramiku.
    Autor: Scom, Blue Style

  • 12.

    Navštivte Djerbu!

    Základní informace:

    počet obyvatel: 160  000

    rozloha: 514 km2

    délka letu: 3 hodiny

    měna: tuniský dinár (v  místě se dají vyměnit dolary i eura, tuniský dinár mění i české směnárny)

    počasí: od března do listopadu teplota neklesne pod 20 stupňů, od června do září přesahuje třicítku.

    Fotogalerie
    18 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy