Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týden čarodějnic: Sedm nejtajemnějších a magických míst na světě

/
  • Nejtajemnější místa světa
    30. dubna 2016 ● 14:03

    Čarodějnický týden vrcholí! Při Filipojakubské noci se lidé budou scházet u zapálených ohňů a slavit příchod jara. Noc z 30. dubna na 1. května je považována za magickou, při které různá záhadná místa vyjevují svá tajemství. Podívejte se s námi na sedm nejzáhadnějších a nejmagičtějších míst z celého světa a načerpejte atmosféru tajemna.

  • 1.

    Stonehenge, Anglie

    Jedno z nejtajemnějších míst světa, anglický Stonehenge byl vystavěn pravděpodobně mezi lety 3000-2000 př. n. l. Obrovský kruh tvoří sedmnáct vztyčených kamenných bloků, z nichž nejtěžší váží až 45 tun, spojených šesti překlady obrácených směrem k východu slunce v den letního slunovratu. K nejoblíbenějším teoriím o účelu stavby proto dosud patří ty, které Stonehenge označují buď za prehistorickou observatoř, nebo za chrám zasvěcený slunci. Jiní zas tvrdí, že jde o pohřebiště.

     

    Stonehenge přitahuje lidi i v současnosti. Tuto památku ročně navštíví zhruba 850.000 turistů a masivně se tu slaví i letní slunovrat. V roce 1986 byl tento kamenný kruh v jihoanglickém hrabství Witshire zanesen na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Stavbu tvoří kamenné monolity vysoké tři až šest metrů.

    Stonehenge
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Rujána, Německo

    Největší německý ostrov Rujána je zemí mnoha tváří a záhad. Ostrov je posetý bludnými balvany, obětními kameny, mohylami a megalitickými hrobkami. Prvními zdokumentovanými obyvateli byli východogermánští Rugiové, od 6.-7. století byl ostrov osídlen slovanským kmenem Ránů. Ostrov lidé obývali ale už dávno předtím.

     

    Zřejmě nejznámější a jednou z největších megalitických hrobek v Německu je Riesenberg nedaleko rujánského města Nobbin. Její vznik sahá do neolitu, tedy mladší doby kamenné. Tvoří ji 53 velkých hraničních kamenů a je 34 metrů dlouhá a 8-10 metrů široká.

    Riesenberg na německém ostrově Rujána
    Autor: Wikipedia/Lapplaender

  • 3.

    Irsko

    Za zemi protkanou tajemnými místy je právem považováno i Irsko. Jedním z takových míst je i tzv. Stezka obrů (Giant’s Causeway), která je tvořena přibližně 40 tisíci šestibokými čedičovými sloupy vysokými až 6 metrů a širokými v průměru od 38 do 51 centimetrů. Jednotlivé sloupy do sebe zapadají jako buňky plástve a dosud není jisté, co stojí za jejich vznikem. Podle některých jejich existenci zapříčinila masivní vulkanická erupce, dle jiných se jejich vznik spojuje s bájnými obry.
    Stezka obrů (Giant's Causeway)
    Autor: Profimedia

    Irsko má rovněž svůj kamenný kruh známý jako Drombeg či Druidův oltář. V průměru má lehce přes 9 metrů a dochovalo se v něm 13 ze sedmnácti kamenů. Milovníci záhad rovněž ocení tajemný ostrov Brasil (rovněž zvaný Hy-Brasil či Brazir), který se podle legend vynoří jednou za sedm let z Atlantiku a podle pověstí ho obývají šťastní obyvatelé a je plný zlata a drahých kovů.

  • 4.

    Velikonoční ostrov

    Malý ostrov v Tichém oceánu se pyšní přídomkem jednoho z nejtajemnějších míst světa. Tajemný je proto, že je posázen monolitickým kamennými sochami moai, jejichž původ stále nebyl vysvětlen. Jisté je jen to, že kamenné obličeje se stoickým výrazem nebylo nijak lehké po ostrově přepravovat. Proč se tedy původní obyvatelé tolik namáhali? Podle jedné z teorií sochy sloužily ke komunikaci s bohy. Pravdu se ale pravděpodobně nikdy nedozvíme.
    Velikonoční ostrov
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Machu Picchu, Peru

    Ztracené město Inků bylo dlouhou dobu světu ukryto v mracích na vrcholu peruánské hory v nadmořské výšce 2430 metrů. Možná proto jde o nejlépe zachované město zaniklé Incké říše. Každý, kdo se sem vypraví, zřejmě bude dumat nad tím, jak sem Inkové tahali obrovské kameny a proč si ke stavbě města vybrali skryté místo v jihoamerickém pralese. Jedna z teorií říká, že Inkové chtěli takto být blíže svému božstvu, konkrétně Bohovi Slunce jménem Inti. Proč ho ale v 16. století opustili, když podle archeologů španělským kolonizátorům nebylo známo a do města nikdy nevkročili?
    Machu Picchu
    Autor: Profimedia.cz

    Peru má ještě další záhadu, tzv. obrazce na planině Nazca, zhruba 360 kilometrů jihovýchodně od Limy. Více než 300 obrazců tvoří světlé linie vzniklé odstraněním tmavšího vulkanického povrchu. Nejlépe jsou viditelné z větší výšky, třeba při letu letadlem či balonem. Dodnes není jasné, jak a proč vznikly. Zvláště vzhledem k faktu, že původní obyvatelé neměli možnost své výtvory sledovat z výšky.

    Obrazce na planině Nazca
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Egyptské pyramidy

    Pyramidy v Egyptě fascinují už po tisíciletí. Do dnešní doby se dochovala asi stovka pyramid, za nejznámější jsou ale považovány tři v Gíze. Všechny tyto úchvatné stavby byly postaveny na západním břehu Nilu, který je v egyptské mytologii spojován s říší mrtvých. Stavba trvala až 200 let a podílelo se na ní odhadem až 100 tisíc lidí, ale dodnes není zcela jisté, jak Egypťané materiál přepravovali. Pyramidy v Gíze jsou postaveny v souladu se souhvězdím Orion, které bylo v egyptské mytologii spojováno s bohem Osirisem, jenž měl na svědomí znovuzrození.

     

    Vědci dodnes nerozluštili, jaké pojivo bylo při stavbě používáno, ale díky této unikátní maltě budou pyramidy stát ještě dlouhou dobu. Je dokonce silnější než dochované kameny. Odborníci si rovněž lámou hlavu nad matematickými a astronomickými souvislostmi. Podle záhadologů pyramidy nesou poselství, zejména o životě na jiných planetách.

    Pyramidy v Egyptě
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Arkaim, Rusko

    Archeologické naleziště Arkaim, některými nazýváno ruský Stonehendge, je tajemné místo v Čeljabinské oblasti. Vzniklo zhruba v 17. – 20. století před naším letopočtem a bylo objeveno v roce 1987, kdy Sověti chtěli celou oblast zaplavit a vytvořit zde přehradu. Poté, co se o vzácném objevu začalo psát po celém světě, Sověti ze svých plánů naštěstí ustoupili.

    Osada Arkaim je záhadné místo, které někteří mystici považují za střed světa, kde působí kosmická energie.

    Arkaim, Rusko
    Autor: Wikipedia/M. Rafikova
    Fotogalerie
    14 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy