Nejzajímavějším místem je Lednicko - valtický areál, kde v jádru naleznete velkolepé zámky Lednice a Valtice. Zde můžete vidět nejen zámky, ale táké se pokocháte zeleňoučkými parky, soustavami rybníků a historickými stavbami v přírodě jako jsou kaple, lovecké zámečky a chrámy. Jedná se převážně o rovinatou oblast. Díky svému profilu je stezka vhodná pro jízdu s cyklovozíkem a pro děti, které se učí jezdit samy na kole, takže je zcela vyhovující pro děti školního věku, ale i předškolního a miminek.

Tato celá cyklostezka se nazývá Knížecí Lichtenštejnská stezka. Celkový itinerář je: Valtice – Rendez-vous – Tři grácie – Janův hrad – Lednice - Hraniční zámeček - Hlohovec - Valtice. A určitě vás zajímá délka trasy. Ta je 27,9 km.

 

zámek Lednice
Autor: archiv

Další nejzajímavější plán na výlet po jižní Moravě je samozřejmě nějaká ta stezka odvahy, kde se zapojí hlavně dospělí. Například Pivovarská cyklotrasa - Z oslavanského Zámeckého pivovaru k Dalešickému pivovaru filmových „Postřižin", kde je hned jasné oč v této trase jde. Samozřejmě, že hlavní program je jízda na kole, ale milovníci krásně vychlazeného piva si tu přijdou na své. Cyklotrasa vás povede převážně po lesních cestách a můžete zde vidět spoustu zajímavých míst. Délka této trasy činí 60 km, takže je to spíše pro zkušenější cyklisty.

Průběh trasy je: Oslavany – Čučice – Ketkovský mlýn – Senoradský mlýn – Senorady – Mohelno – Babylon, rozhl. – Kramolín – hráz Dalešické přehrady – Dalešice – Rabštejn, zříc. – hráz Mohelenské přehrady – Mohelenská hadcová step – Mohelno – Lhánice – Biskoupský kopec – Biskoupky – Nová Ves – Oslavany. Mapa celé trasy.

Ale jako úplně typická moravská cyklostezka je ta, která vás zavede do podzemí Moravy. Takže milovníci vín tady mají tedy Moravské vinařské stezky.

Dohromady 1200 km dlouhá síť vinařských stezek je tvořena deseti okruhy. Vinařské stezky nejsou jen putování za vínem, ale také za poznáním této části Moravy a lidí, kteří se věnují pěstováním vinné révy a je to pro ně celoživotní záliba.
Moravské vinařské stezky
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Stezky: Moravská vinná (300 km), Brněnská (130 km), Bzenecká (26 km), Kyjovská (85 km), Mikulovská (82 km), Mutěnická (65 km), Podluží (115 km), Strážnická (110 km), Uherskohradišťská (75 km), Velkopavlovická (110 km), Znojemská (185 km).

Související odkazy

Cyklotray na jižní Moravě

Pivovarská cyklotrasa

Vinařsk stezky