Rekreační cyklistika je v Česku na vzestupu. Po celé ČR rostou tisíce kilometrů cyklotras. Nicméně než se vydáte na cesty, dejte pozor, abyste měli vše, co je pro cykloturistiku potřeba (tipy najdete zde).

Cyklotrasy Třeboňsko

Jednou z nejvyhledávanějších lokalit je Třeboňsko. Nádherná příroda, množství kulturních památek a rovinatý terén činí okolí Třeboně ideálním místem pro cykloturistiku. Nejznámější cyklotrasou je zde naučná stezka Okolo Třeboně. Na necelých čtyřiceti kilometrech převážně asfaltové cesty uvidíte kromě mnoha vodních ploch i památky českého venkova.

Tipy na nejlepší cyklotrasy Třeboňska zde 

Cyklotrasy Karlštejnsko

Podobnými kvalitami, jako okolí Třeboňe, disponují i střední Čechy, zejména Karlštejnsko a Mělnicko. S výbornou dostupností z Prahy jsou obě oblasti ideálním místem pro sportovní vyžití, samozřejmě ale nejen pro Pražany. Karlštejnsko nabízí projížďky podél řeky Berounky. Na Mělnicku se nachází spousta zbrusu nových cyklostezek. V celé oblasti jsou pouze dvě vyvýšená místa, a sice nádherné město Mělník a hora Říp. Nečekejte tedy žádnou větší námahu. Zřejmě nejlepší cyklotrasou v oblasti je stezka podél Vltavy. Trasa začíná v Horních Počáplech a končí v Zelčíně (podrobnosti zde)

 

Cyklotrasy Praha

Zajímavým místem z hlediska cyklistiky je i Praha. I přes veškerou snahu vedení města, centrum není pro výlety na kole nejvhodnější volbou. Okolí Prahy je ale něco úplně jiného. Například cyklotrasa Praha - Řevnice: 22 kilometrů dlouhý pruh asfaltu vás provede vcelku zajímavou lokalitou povodí řeky Berounky

Informace o cyklotrasách v Praze a okolí zde 

Cyklotrasy jižní Morava

Pro cyklisty je zajímavé i území jižní Moravy. Nalezneme zde stovky kilometrů značených cyklotras a další jsou ve výstavbě. Zdejší rovinatý terén plný lesů je pastvou pro oči. Všechny cyklostezky jsou výborně dostupné autem, autobusem i vlakem. Doporučujeme například okolí Vyškova.

Tipy na cyklovýlet - jižní Morava - zde 

Cyklotrasy Šumava

Neméně zajímavou cyklistickou lokalitou je Národní park Šumava. Udržované turistické stezky jsou ideálním místem pro odpočinek na kole i pěšky. Pokud chcete desítky kilometrů naprosto bez civilizace, Šumava je místo pro vás. Pro cyklisty je také atraktivní okolí nádrže Lipno.

Nejlepší cyklotrasy Šumavy naleznete zde 

Pokud nevlastníte kolo, nebo jej nechcete transportovat na místo, nezoufejte. Všechny cyklistické lokality disponují množstvím půjčoven. Ceny zápůjček samotných většinou nepřesahují 1000 Kč, většina půjčoven ale žádá několikanásobně vyšší vratnou zálohu. Při přípravě nezapomeňte na helmu. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

Zajímavé tipy na další cyklovýlety najdete zde:

Český ráj 
Okolí Vimperka 
Žďárské vrchy 
Beskydy 
Labská cyklostezka 
Pardubicko - Lázně Bohdaneč 

Cyklistika v krajích:

Středočeský kraj

Pardubický kraj

Vysočina

Královehradecký kraj

Liberecký kraj

Ústecký kraj

jižní Morava

Olomoucký kraj

Moravskoslezský kraj

Plzeňský kraj

Zlínský kraj

Karlovarský kraj

Praha

Související odkazy:

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím

Kam v Čechách za exotikou? Nechte se inspirovat

Čechům se podle studie vyplatí pracovat ve Švýcarsku. Na dovolenou berte Řecko

České hotely patří k nejlepším na světě! Turisté si oblíbili Český Krumlov, Prahu a Karlovy Vary

Výlet do Českého krasu, tip na jarní, letní i podzimní víkend

Kam na víkend? Objevte krásy Českého ráje