Plzeň - jedno z nejlepších měst pro cyklisty

Čtvrté největší město Česka se nemusí na první pohled zdát jako ideální volba pro projížďku na kole. Opak je ale pravdou. Město investuje miliony korun do cyklostezek a disponuje mnoha zajímavými cíli uvnitř města i v jeho okolí. Po převážně asfaltové cyklostezce můžete vyrazit třeba z Plzně do Třemošné. Ještě lepší je ale cesta podél řeky Radbuzy. Jako začátek cesty můžete zvolit přehradu České údolí na jihu Plzně. Cylkostezka č. 3 vás poté provede podél řeky centrem města až k soutoku Radbuzy a Mže. Odtud můžete pokračovat dále po stejné trase až k Velkému Boleveckému rybníku. Z Plzně se ale můžete vydat také na západ. Výlet můžete začít ve čtvrti Křimice, odkud se vydáte po cyklotrase č. 37. Projedete obcemi Vochov, Kozolupy a Bdeněves. Z poslední jmenované vesnice vyrazíte proti proudu řeky Mže. Tak můžete dojet až k přehradě Hracholusky, případně do města Stříbro.

Více informací o cyklostezkách Plzeňska, zde! 

Cyklotrasy na jihu Plzeňska

Jednou z nejvyhledávanějších turistických a cyklistických lokalit v Česku je Šumava. Komu by se také nelíbila poklidná cesta nádhernou přírodou. Kde ale svůj cyklovýlet začít. Jako výchozí bod lze použít obec Železná Ruda. Odtud se můžete vydat po stezce 2113 po Česko-německé hranici na východ. V závislosti na tom, o jak dlouhý výlet máte zájem, si zvolíte cíl. Můžete skončit na Kvildě, nebo se můžete vydat kombinací cyklotras 2113 a 1023 až k Českým Žlebům. Případně můžete dojet až k přehradě Lipno. Méně náročné cyklovýlety nabízí oblast Český les nedaleko Domažlic. Odtud se můžete za pomoci cyklostezek i silnic dostat z České Kubice třeba až do Tachova. Cestou se můžete zastavit u některé z památek, například v Bělé nad Radbuzou. Před cestou Českým lesem si dobře naplánujte trasu. Mnohé cyklostezky v oblasti ještě nejsou dokončené, jiné trasy pro kola nejsou vhodné.

Po proudu řeky Otavy

Úplně nejklidnější projížďku Plzeňským krajem zažijete, pokud pojedete podél řeky Otavy. Jako začátek cesty můžete zvolit obec Rejštejn, nebo Annín. Odtud vyrazíte na sever, po proudu řeky. Projedete Dlouhou Vsí, kde najedete na stezku č. 331. Ta vás následně provede městem Sušice, odkud lze pokračovat dále po proudu. Cestou uvidíte mimo jiné i jednu z nejkrásnějších hradních zřícenin v Česku - hrad Rábí. Nedaleko hradu, v obci Žichovice, začíná stezka č. 312. Pokud tedy v nohách ještě nemáte dost kilometrů, můžete dojet třeba až do Horažďovic.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy

Zámek Horšovský Týn 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Plzeňský a Karlovarský kraj 

Po turistické stezce Plzeňským krajem 

Hrad Velhartice 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti 

Hrad Rabí 

Po památkách Plzeňským krajem