Okolí Lipna - koupání i výšlap 

Ať už se chcete pořádně projít, nebo se ochladit v letních dnech, uspokojí vás okolí největší vodní nádrže v České republice. Kolem Lipna se nachází řada kempů, hotelů, restaurací, půjčoven a jiných zařízení. O servis tedy nebudete mít nouzi. V letních dnech přehrada disponuje dobrou čistotou vody, je tedy ideální pro koupání. Ale co zajímavé cíle v okolí? Vyrazit můžete hned po několika naučných stezkách, například po žluté "Medvědí stezce" z obce Nová Pec. Můžete také vyrazit na některý z blízkých kopců, například na Knížecí stolec. Nebo se můžete vydat kolem samotného jezera. Tato klidná, nenáročná a překvapivě dlouhá procházka opravdu stojí za to. Můžete také vyrazit do okolí města Nýrsko a přilehlé stejnojmenné nádrže. Zdejší terén je méně náročný a síť turistických stezek je zde hustější než v okolí Lipna. Nebo se vydejte na Kvildu, odkud můžete dojít až k prameni řeky Vltavy.

Více informací o Lipně naleznete zde!

Na lyže, na loď, či na kolo? Šumava

Pro aktivní jedince je Šumava skutečným rájem. Řeku Vltavu například ročně navštíví stovky vodáků. Vltava je většinou splavná od obce Lenora, kde naleznete i půjčovnu, restaurace, kempy i hotely. Před vaším vodáckým výletem doporučujeme sledovat aktuální informace o splavnosti Vltavy na oficiálních stránkách národního parku Šumava. Pokud z nějakého důvodu nepovažujete plavbu po řece za ideální aktivitu, můžete Šumavu projet i na kole. Ideálními lokalitami jsou tradičně okolí vodních ploch a řek. Projeďte se povodím řeky Vltavy nebo objeďte dokola největší nádrž u nás - Lipno. A co dělat v zimě? Pohoří Šumava nabízí i řadu kvalitních lyžařských areálů. Jedním z nejznámějších je Kvilda. Na lyže můžete také vyrazit do areálů Lipno, Železná Ruda nebo Zadov. A pokud máte rádi běžky, měla by vás zajímat tzv. Bílá stopa, tedy síť šumavských běžkařských tras.

Další informace o národním parku Šumava, zde! 

Další zajímavé lokality

Šumava nabízí i řadu jiných zajímavých lokalit, míst i historických památek. Jednou z nejkrásnějších oblastí jsou Kašperské hory. Právě zde se nachází hrad Kašperk, který kromě nádherného výhledu v létě nabízí i divadelní festival. Pokud od dovolené na Šumavě očekáváte odpočinek, v Kašperských horách se nachází i hotely speciálně zaměřené na wellness. Svůj podnik si zde najdou také milovníci kulinářských specialit.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy 

Hrad Velhartice

Plzeň: Pivovarské město kultury

Hrad Rabí 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Plzeňský a Karlovarský kraj 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti