Říkáte si, že Vás na Šumavě již nic nepřekvapí? Máte ji prochozenou křížem krážem? A už jste navštívili areál zvířecích výběhů nebo vzdělávací centrum Hanse Eisenmanna v návštěvnickém centru Luzný? A co potom teprve první stezku v korunách stromů? Že ne? Potom byste měli letos objevit i druhou stranu Šumavy, a to Bavorský národní park. NKombinovat výlety na české a bavorské straně je podle něho ideální způsob, jak strávit víkend či letní dovolenou.

Čeští turisté německou stranu Šumavy stále ještě neobjevili, přitom je to ideální lokalita pro rodiny s dětmi. Bavorský národní park se v posledních několika letech velmi otevřel veřejnosti.

Může za to především vznik Centra NP Luzný nedaleko obce Neuschönau. „Rodiny zde často stráví celý den a stále si neprohlédnou vše, co měly v plánu. Kromě návštěvnického centra Domu Hanse Eisenmanna nelze rozhodně vynechat Stezku v korunách stromů,“ láká k návštěvě Bayerköhler, který stojí za jejím vznikem a existencí dalších podobných staveb po celé Evropě. „Při plánování stavby Stezky v korunách jsme se snažili nabídnout nové a vzrušující zážitky co nejširšímu publiku. Zároveň jsme si kladli za cíl, aby tato velká i malá dobrodružství byla stoprocentně bezpečná,“ vysvětluje Bernd Bayerköhler.

Stezka korunami stromů

 Procházka po 1,3 km dlouhé stezce nabízí autentické prožitky přírody, které jsou doplněny tzv. didaktickými, zážitkovými a prakticky orientovanými zastaveními podél trasy. Návštěvníci se tak dozvědí nové informace o národním parku a nejrůznějších formách života, které ho obývají.  Při výstupu na vyhlídkovou věž se seznámí s rozličnými druhy místních dřevin a jejich rozdílnými životními podmínkami od úpatí kmenů až do jejich korun. Názorně je ukazován biologická rozmanitost horského lesa, vysvětlen proces rozpadu pralesa, přiblížen vědecký výzkum v korunách stromů a boj o dostatek slunečního světla. Každý návštěvník může vnímat vhled do říše stromů nejen zrakem, ale i hmatem.

Děti si tak během rodinného výletu zopakují nebo nenásilnou formou osvojí další vědomosti. Zároveň s tím se Stezka v korunách rozšířila o tzv. „lesní ostrov“, kde lze relaxovat nebo se účastnit komentovaných prohlídek.

ZOO

Výběhy divokých zvířat jsou po Stezce v korunách stromů druhým nejnavštěvovanějším cílem v oblasti Luzný. Byl vytvořen cca 200 hektarový areál s rozsáhlými výběhy a voliérami, ve kterých lze zahlédnout 45 druhů zvířat, jež tvoří místní původní faunu. Na celý 7 km dlouhý okruh si vyhraďte nejlépe 3 – 4 hodiny a počítejte, že určitý čas strávíte samotným pozorováním zvířat. A jaké živočišné druhy lze zahlédnout? Je to například zubr, který dnes volně žije pouze ve východním Polsku, ale zajímavý je i rys, výr nebo smečka vlků. Medvědi byli v oblasti národního parku vyhubeni již před 140 lety, ale díky systému unikátních výběhů, je můžete vidět v jeho přirozeném prostředí i nyní, stejně jako jeleny, tetřevi či bobry.

Dům Hanse Eisenmanna funguje jako informačně vzdělávací centrum, ve kterém lze shlédnout hned několik dlouhodobých interaktivních expozic. Propracované audo-vizuální efekty ve spojení s interaktivní expozicí vysvětlují základní myšlenky národního parku a zároveň prohlubují získané informace. 

V okolí návštěvnického centra Luzný, obce Neushönau, Altschönau nebo Waldhäuser lze nalézt mnoho zajímavých tras pro pěší turistiku, které se stanou díky nádherným výhledům do okolní krajiny, tím pravým požitkem pro duši. Oblíbeným cílem je pověstmi opředená hora Luzný (1373 mnm). Ta se dá zdolat hned několika cestami jak z české, tak německé strany, které se liší svojí náročností. 

Šumavou na kole

V Neuschönau je umístěna také jedna z největších půjčoven kol v oblasti včetně servisu. Seznamování s Bavorským lesem ze sedla kola je trochu náročnější, ale v poslední době získává na oblibě. V regionu národního parku (Nationalparkregion) a v oblasti trojmezí (Dreiländereck) je k dispozici přibližně 2000 značených cyklostezek.

Německá strana Šumavy, tj. Bavorský les a oblast Neushönau je ideálním tipem pro letošní letní dovolenou. Německé pojetí turistiky v sobě spojuje jak zážitky a relaxaci v přírodě, tak vzdělávání a rozšiřování znalostí o procesech, které v ní probíhají. a jak se chovat, aby byla zajištěna její ochrana.