Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Neukáznění milovníci zvířat v Česku: Do zoo přináší smrt!

Autor: Alexandra Vetkovská - 
12. května 2016
11:27

Zoologické zahrady vydávají ostré varování. Dávejte si u nás pozor na věci, na děti, kterým padá všechno možné do výběhů zvířat, a hlavně nekrmte naše chráněnce. Můžete je zabít. Varovné byly ve včerejším Blesku fotografie z Brna, kde ledním medvědům napadaly do výběhu bota, čepice, kelímek a kšiltovka. A to jen za víkend.

Návštěvníci zoo jsou většinou milovníci zvířat, přesto jim svou neukázněností nezřídka ubližují. Dětské oblečení, lahvičky na pití, dudlíky, mobily, to všechno nacházejí ošetřovatelé u zvířat. V horším případě v jejich útrobách. „Před lety nám uhynula kachna morčák. V ní jsme pak našli propisku,“ vzpomíná zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek. Podobné zkušenosti mají prakticky všechny zoo. Záchrany zvířat, jsou-li vůbec možné, přicházejí zahrady na desítky tisíc. Pro případy, kdy jim újmu způsobí návštěvníci, pojištěné nejsou. Na veřejnost se zoo snaží zapůsobit spíše domluvami a varovnými cedulemi. „Toho, kdo poruší návštěvní řád, můžeme nechat bezpečnostní agenturou vyvést ze zahrady,“ dodal Šimek. K drsnějším právním krokům ale nepřistupují. Přesto by mohly vymáhat i desítky tisíc.

 ZOO Dvůr Králové: Ochutnala peněženku

 Z obavy o zdraví šimpanzice poslal Zoo ve Dvoře Králové pozorný návštěvník v červnu 2006 fotku, na níž zachytil opici, jak »ochutnává« něčí peněženku. Do výběhu tehdy přiletěla z davu lidí. Samice peníze ochutnala, ale naštěstí nesnědla. Ošetřovatelka večer našla v expozici rozžvýkanou padesátikorunu, zdemolovanou desetikorunu a nepoužitelnou peněženku. „Neukázněností lidé vystavují nebezpečí i sami sebe, u nás zejména na safari. Porušují pravidla, otevírají okýnka a jsou schopni i z auta navzdory zákazu mezi zvířata vystoupit. Musíme je často napomínat,“ říká mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

ZOO OSTRAVA: Pečivo zabilo kozy

Pečivem připravili návštěvníci o život dvě kozy v Zoo Ostrava. Velmi trpěly, veterinář je musel utratit. Jedna po sobě zanechala kůzlata. „Jeden kousek pečiva by je nezabil, ale když jim ho dá dvě stě návštěvníků za den, je to jiná. Ve velkém množství jim uškodí nejen pečivo, ale třeba i mrkev,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

ZOO OLOMOUC: Láhev chtěl otec zpět

Lidské smetí končívá v olomoucké zoo nezřídka u medvědů baribalů, například dětské láhve s pitím. Problémy bývají v průchozím výběhu makaků. „Všude jsou cedule, co dělat a co ne. Lidé je ale nečtou nebo ignorují. Pak se začnou přetahovat se zvířetem a jsou ublížení, když jim sebere třeba brýle nebo igelitovou tašku,“ říká mluvčí zoo Karla Břečková. Většina návštěvníků svou chybu uzná a mnozí se omluví. Jsou ale i tací, kteří chtějí věc zpátky. „Loni do jednoho výběhu spadla holčičce picí láhev. Tatínek přišel s tím, že byla drahá, a až ji vytáhneme, abychom mu ji nechali u vstupu,“ vzpomíná mluvčí.

ZOO PLZEŇ Smrtící cukrová vata

Kvůli návštěvníkům, kteří si užívali krmení, uhynuli v plzeňské zoo krátce po sobě desetiměsíční klokan Lojzík, pár kamzíků bělavých a ovce aljašská. „Lidé dávají zvířatům hranolky, hamburgery, sušenky, bonbony. K smrti ukrmili cukrovou vatou také tamarina pinčího,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Zřejmě kvůli krmení kdysi zemřeli i kočkodani a překrmení pečivem nepřežilo ani hříbě koně appaloosy. Rizikem jsou i předměty, které do výběhů lidem spadnou. V minulosti takto zemřel mladý pižmoň Cida. Sežral provaz.

ollina ( 12. května 2016 12:50 )

Tak nainstalujte kamerový systém a pokuty v řádech desetitisíců. Jinak nezmůžete nic

dylina ( 12. května 2016 11:40 )

Zrušte to a bude klid. ZOO mi připomíná cirkus! Je to anachromismus a mučení zvířat.

Zobrazit celou diskusi