Nápad vybudovat na řece Coloradu přehradu vznikl v 20. letech minulého století. Stavět ji začali v Černém kaňonu v roce 1931 a dokončili o pět let později. Jméno dostala po prezidentovi Herbertu Hooverovi a v době otevření to byla největší přehrada světa. Betonová hráz, která ucpala celý kaňon, je v horní části tak silná, že se tam vejdou dvě cesty pro automobily.

Energie pro Los Angeles

Umělá nádrž, která vybudováním hráze vznikla, je tak gigantická, že zadrží až 35 kubických kilometrů vody. Vodní síla přitom pohání turbíny vodní elektrárny, které mají výkon 2078 MW a zásobují elektřinou třeba i Los Angeles. Hlavní úlohou Hooverovy přehrady je však zabránit každoročním jarním záplavám na 2300 kilometrů dlouhém toku řeky Colorado. Jenže člověk tím zároveň zničil nezasaženou divočinu v červených kaňonech, kterými si řeka razila cestu desítky milionů let. Čtyřem druhům ryb v řece Colorado hrozí vyhynutí, v některých oblastech klesla hladina podzemní vody a břehy řeky vysychají.

Fotogalerie
2 fotografie

Stála 112 životů

Na tato negativa se však dá lehce zapomenout, když se člověk autem vyveze přímo na hráz a betonového obra prozkoumá pěkně zblízka. Zjistí totiž, že postavit něco takového v nepřístupném terénu nebylo jednoduché. Statistiky uvádějí, že při stavbě přehrady zemřelo 112 lidí. První obětí byl J. G. Tierney, který zahynul ve skalnatém terénu ještě jako průzkumník v roce 1922, když hledal vhodné místo na postavení přehrady. Naposledy během budování stavby zemřel o třináct let později jeho syn Patrick. Přes 90 obětí má na svědomí hromadění jedovatého plynu v šachtách a tunelech uvnitř stavby.

U přehrady se letos otevře most

Zanedlouho se na přehradě otevře další atrakce pro turisty. Tou bude most pro automobily, na který by neměli jezdit lidé se strachem z výšek. Cesta přes most totiž povede ve více než 260metrové výšce nad řekou Colorado. Gigantická stavba má odklonit dopravu z dálnice US 93 vedoucí přímo po hrázi. Jedná se o nejvytíženější obchodní cestu mezi státy Arizona, Nevada a Utah. A patří k nejzranitelnějším v americkém dálničním systému. Most, který Američané budují asi 500 metrů od hráze, by měl situaci na US 93 značně pomoci a dopravu v této oblasti urychlit. Hotový bude letos v listopadu.

Hooverova přehrada

Místo
USA
Výška 221 m
Délka 379 m
Tloušťka u základny 200 m
Výkon 2078 MW
Stáří 74 let
Počet obětí
112