V některých místech dokonce chybí šrouby upevňující koleje. „Když jsem viděl reportáž o vykolejení vlaku v Chorvatsku, vzpomněl jsem si na loňskou dovolenou v této zemi. Narazili jsme na železniční trať, na níž nás upoutaly chybějící šrouby na železničním svršku,“ napsal Blesku Rudolf Šupík z Ostravy. „Prošel jsem několik desítek metrů tratě a mohu prohlásit, že asi 20 % šroubů upevňujících koleje chybělo, nebo bylo povolených,“ dodává. „Jde o hlavní trať spojující města Knin a Zadar. Po této zkušenosti bych nikdy v Chorvatsku do vlaku nenastoupil, i kdyby mi za to platili,“ má jasno čtenář.

Fotogalerie
3 fotografie


Příčiny páteční nehody doposud nejsou známy. Chorvatská televize uvedla, že úsek trati v místě neštěstí byl před dvěma lety opravován a že vlaková souprava nedávno prošla technickou kontrolou. Při nehodě zemřeli tři Chorvaté, dva lidé s dvojí národností, srbskou a španělskou, a jeden Francouz. Čtyři lidé byli těžce zraněni a dalších asi 50 má zranění lehká.

Podle českého konzula ve Splitu Pavla Bednáře ve vlaku necestovali žádní Češi. Přeživší měli podle všeho štěstí v neštěstí, protože vlak vykolejil v těžce přístupném terénu a dva vagony se zbrzdily o okolní skály. Pokud by tam nebyly, souprava by se zřejmě zřítila do nedaleké propasti a mrtvých by podle všeho bylo mnohem více.