Potřebné doklady
Na cestu do Chorvatska potřebujete platný cestovní pas nebo jiný mezinárodně uznávaný identifikační doklad, kterým je například občanský průkaz ČR se strojově čitelnou zónou. Chorvatské orgány požadují, aby platnost cestovního dokladu byla minimálně na dobu pobytu na území Chorvatska.

Při cestě autem je zapotřebí mít platný řidičský a technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelená karta).

Pokud cestujete zapůjčeným vozidlem, je nutný notářsky ověřený souhlas majitele s tím, že vám auto poskytl k dispozici. Toto potvrzení o užívání firemního vozu či vozu vlastněného cizí osobou musí být minimálně v anglickém nebo v jiném světovém jazyce. Formuláře těchto potvrzení jsou ke stažení na stánkách Ústředního automotoklubu.

Od 1.dubna 2009 již děti, které cestují bez rodičů, pro vstup do Chorvatska nepotřebují souhlas zákonného zástupce. Vnoučata, synovce i neteře tedy můžete vzít na dovolenou bez problémů s sebou.

191570:gallery:true:true

Finanční hotovost
Při vstupu do Chorvatska je policejní orgán oprávněn po vás vyžadovat předložení finančních prostředků pro pobyt a návrat, a to ve výši 100 EUR na každý den předpokládaného pobytu. Pokud u sebe máte potvrzení o turistické rezervaci nebo podobný doklad či ověřené pozvání od fyzické nebo právnické osoby z Chorvatska, musíte předložit důkaz o vlastnictví finančních prostředků v hodnotě 50 EUR na každý den předpokládaného pobytu v Chorvatsku. Jako důkaz se uznávají i kreditní a bankovní karty.

Místní měna
Chorvatskou měnou je kuna. Ta se dělí na 100 lip. V oběhu jsou mince 5, 10, 20, 50 lip a 1, 2, 5 kun, bankovky 5, 10, 20, 50, 100, 200 500 a 1000 kun. Přehled platných bankovek a mincí je uveden na stránkách Chorvatské národní banky
Kurz Chorvatské národní banky pro prodej kun (HRK) za Kč a EUR k 16. 5. 2009: 1 kuna (HRK) = 3,694 Kč, 1EUR = 7,260 HRK.

Co si můžete vzít s sebou
Dovoz potravin a nápojů do Chorvatské republiky je omezen na "přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících". Určení "přiměřenosti" je v kompetenci celních orgánů. To znamená, že větší množství dovážených potravin celní kontrola nemusí propustit, případně může požadovat zaplacení cla.

Bezcelně můžete dovézt 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 g tabáku, 1 l tvrdého alkoholu, 2 l vína nebo podobného alkoholického nápoje, 50 ml parfému.

Romantický záliv ostrova Korčula.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dopravní předpisy

Povolená rychlost:
- v osadách 50 km/h
- mimo osadu 90 km/h
- na silnicích pro motorová vozidla a rychlostních silnicích 110 km/h
- na dálnicích 130 km/h
- motorová vozidla s obytným přívěsem 80 km/h
- autobusy a též autobusy s lehkými přívěsy 80 km/h

Celoročně je povinná jízda se zapnutými světlomety během dne i v noci.

Při jízdě je zakázáno používat mobilní telefon.

Používání bezpečnostního pásu je povinné a reflexní vesta je povinnou součástí výbavy vozidla.

Základní povinnosti při dopravní nehodě

Dopravní nehodu je třeba ihned oznámit policii (tel.: 92). Není to ovšem nutné v případě dopravní nehody s malou materiální škodou.

Pokud potřebujete opravit závadu na autě nebo vůz musíte přepravit do servisu, zavolejte Pomoc na silnicích na tel.: 987 (při volání ze zahraničí volte +385 1 987)

Čerpací stanice pohonných hmot
Otevřené jsou denně obvykle od 7 do 19 až 20 hodin, během letní sezóny až do 22 hodin.
Vybrané čerpací stanice ve větších městech a na hlavních mezinárodních komunikacích jsou otevřeny nepřetržitě. Lze čerpat: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Eurodiesel a Diesel, ve větších městech a čerpacích stanicích na dálnicích i plyn.

Informace o cenách benzinu a seznam plynových stanic:
www.ina.hr, www.omv.hr, www.tifon.hr, www.hak.hr

Chorvatsko je nádherné, ale na loďku už si troufneme jen s doprovodem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Řešením může být autovlak
Pokud chcete mít v Chorvatsku k dispozici své auto, ale chcete se vyhnout kolonám či zácpám? České dráhy opět nabízí možnost cestovat k Jaderskému moři speciálním autovlakem Jadran.

Je to vlak jako každý jiný, má však jednu vymoženost: převeze vaše auto, motocykl či kolo ve speciálním voze, který je součástí soupravy. Naložíte auto na pražském hlavním nádraží a poté si do něj opět nasednete až v cíli, ve Splitu.

Za přepravu osobního automobilu z Prahy do Splitu a zpět zaplatíte 113 EUR, tedy asi 3030 Kč. Podrobný ceník a další informace naleznete na www.cd.cz/jadran.

Čeští policisté
Již druhým rokem u Jadranu slouží čeští policisté. Potkat je můžete v hlídkách spolu s chorvatskými kolegy. Umějí dobře chorvatsky a znají místní předpisy. Turistům by měli poradit, případně přeložit rozhovor s chorvatskými strážci zákona. Nemají však pravomoce jako v Česku.

Už brzy vám přineseme podrobné informace o tom, co vše na cestu autem do Chorvatska potřebujete, kolik vás budou stát dálniční známky a poplatky, jak se vyhnout kolonám a další praktické informace pro motoristy.

Zdroj: www.chorvatsko.cz