V platnost totiž vstoupí nové nařízení Evropské komise, které dovoz limitovaného množství těchto potravin z hlavní cílové země českých turistů povoluje, dosud to bylo úplně zakázáno. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Podle nového předpisu zároveň trvá úplný zákaz dovozu uvedených produktů ze třetích zemí. Výjimku mají Andorra, Lichtenštejnsko, Norsko, San Marino a Švýcarsko, na které se původní ani nové nařízení nevztahuje a je k nim přistupováno jako ke členským státům, vysvětlil Duben.

Ve speciálních případech je možno potraviny mléčného či masného původu do EU dovézt. Cestující ze třetích zemí budou od května moci do EU dovézt například až dva kilogramy sušeného mléka pro kojence, kojenecké či zvláštní výživy potřebné z lékařských důvodů. Stejné množstevní omezení bude platit také pro krmiva pro zvířata potřebná z léčebných důvodů.

Milujeme je pro jejich výrazné a pestré chutě.
Autor: Z knihy Lacné jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia

Dvacetikilogramový limit bude platit pro ryby určené pro osobní spotřebu, a to jak čerstvě vykuchané, tak zpracované. Dvěma kilogramy bude omezen dovoz jiných produktů, než jsou masné a mléčné výrobky, tedy například vajec.

Kromě Chorvatska platí již delší čas liberálnější postoj ze strany EU vůči Faerským ostrovům, Grónsku a Islandu. Cestující z těchto zemí budou při dovozech masných a mléčných potravin limitováni deseti kily, stejně jako ti z Chorvatska.

Zároveň bude z těchto států povoleno dovézt také pětkrát větší množství krmiva pro zvířata a pětkrát více medu či vajec než z ostatních třetích zemí.

"Pro některé živočichy chráněných druhů platí dodatečná omezení, například pro kaviár druhu jeseterů je hmotnostní limit maximálně 125 gramů na osobu," uvedl Duben. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách www.svscr.cz v oddíle Dovoz potravin pro osobní spotřebu do zemí EU.