Jak autem do Chorvatska?

Než se pustíte do příprav, jako je nákup chybějícího vybavení nebo srovnání cestovního pojištění, určitě si budete chtít dobře naplánovat cestu. Jedete-li do Chorvatska autem, můžete vybírat ze dvou možností, a sice přes Rakousko a Slovinsko nebo přes Slovensko a Maďarsko. Velkou roli samozřejmě hraje také to, odkud z České republiky budete vyjíždět a kam přesně se v Chorvatsku budete chtít dostat.

  • Přes Rakousko a Slovinsko

Na této trase z Prahy nebo Brna se vyhnete zpoplatněným tunelům a za zhruba 10,5 hodiny budete na místě – z těchto důvodů je pro spoustu lidí právě tohle ta nejlepší cesta do Chorvatska po vlastní ose. Je to také pravděpodobně ta nejrychlejší trasa. Pozor na dálnici D1, na které se během léta mohou tvořit dlouhé kolony. Doporučujeme ji projet buď v noci, nebo časně ráno.

Pokud byste chtěli něco ušetřit na benzínu či naftě, tankujte spíše až ve Slovinsku, kde je cena pohonných hmot srovnatelná s tou v Česku a o dost levnější než v Rakousku. Pohlídejte si také povinnou výbavu, a to i do států, kterými budete jen projíždět.

Další trasy: přes Jihlavu a Znojmo / přes České Budějovice, Linec a Wels

  • Přes Slovensko a Maďarsko

Autem do Chorvatska se také můžete dostat přes Slovensko a Maďarsko, což se vyplatí především cestovatelům z východní části naší republiky. Přes Bratislavu vám cesta bude trvat přibližně 12,5 hodiny.

Autor: shutterstock.com

Kolik stojí cesta do Chorvatska?

Celková cena cesty autem do Chorvatska závisí nejen na cenách dálničních známek a mýtného, poplatcích za tunely, dálnice a cenách pohonných hmot. Odvíjí se také od trasy, kterou si zvolíte, typu a spotřeby vašeho auta a cílové destinace.

Za dálniční známky v Rakousku a Slovinsku plus mýtné v Chorvatsku při cestě tam i zpět zaplatíte cca 2 150 Kč (87,90 eur). Na cestě do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko tam i zpět pak na dálničních poplatcích celkem zaplatíte zhruba 1 840 Kč (74,82 eur).

Cestovní pojištění

Nezapomeňte si při vycestování za hranice sjednat odpovídající cestovní pojištění, které se o vás v případě potřeby postará. Díky online kalkulačce cestovního pojištění na Top-Pojištění.cz si můžete srovnat nabídky pojišťoven a sjednat si takové pojištění, které bude nejlépe odpovídat vašim potřebám, včetně užitečných připojištění (například autoasistence). Vše jednoduše, online a během pár minut.

Chorvatsko v Schengenu

Se vstupem země do Schengenského prostoru (1. 1. 2023) je cesta do Chorvatska aktuálně o to příjemnější – odpadají kontroly na hranicích, tudíž nás už nečekají několikakilometrové kolony na hraničních přejezdech.

Chorvatsko také ve stejný den vstoupilo do eurozóny. To znamená, že až do 31. prosince 2023 jsou ceny za zboží a služby uváděny v eurech i v kunách. Od příštího roku budou pak v zemi platit už jen eura. Letos tedy ještě veškeré poplatky v Chorvatsku můžete platit eury nebo kunami – výběr je na vás.

Autor: Redakce Top-Pojisteni.cz