Nelákají vás až tak chrámy na Nilu, ale spíš klid, luxus a podmořský život? Pak zapomeňte na nejoblíbenější egyptská letoviska, kde korálové útesy pomalu ustupují návalu turistů, a vyrazte na tajemný Sinajský poloostrov. Díky relativně nižšímu počtu turistů tu živý a neponičený korálový útes najdete takřka u každého hotelu. Navíc tu můžete vyrazit do Sinajských hor s křesťanskými kláštery i horou, kde Mojžíš dostal od Boha desatero přikázání. Nebo do pouště s krásnými barevnými kaňony, oázami a beduínskými vesnicemi. A nabízí se i výlety do nedalekého Izraele nebo Jordánska, do Káhiry i na pyramidy v Gíze.

Ras Mohamed

V nejjižnějším cípu Sinaje najdete národní park s bohatým podmořským životem. Pozorovat tu můžete přes 1000 druhů ryb, korály, hvězdice a mořské želvy. Místní vrak, SS Thistlegorm z druhé světové války, potápěči považují za jedno z nejzajímavějších míst na celém světě. Loď tu totiž klesla ke dnu i s celým vlakem, tanky, auty nebo motocykly. Leží v hloubce od 16 do 30 metrů.

Taba

Malé letovisko leží nedaleko hranic, zhruba 6 km od izraelského Eilatu. Dovolenou v Tabě tak můžete spojit s návštěvou židovského státu, nebo dokonce i zhruba 20 kilometrů vzdáleného Jordánska s jeho starověkou Petrou a světoznámým Wadi Rum. Jen musíte počítat s dodatečnými náklady na víza, a to včetně vstupního zpět do Egypta.

Fjord u letoviska Taba.
Autor: scom

Tiran

Ostrov Tiran je na námořní hranici se Saúdskou Arábií. Především pro milovníky šnorchlování nabízí nezapomenutelný zážitek v podobě neponičených korálů a křišťálově čisté vody. Ale i krásné pláže a vrak švédské lodi Loullia, která zde ztroskotala v roce 1981 a je nad hladinou.

Vrak na ostrově Tiran.
Autor: scom

Sharm El Sheikh

Sedmdesátitisícové město Sharm El Sheikh je největším letoviskem poloostrova. Tvoří ho dvě hlavní části – stará čtvrť s tržištěm a přístavem a luxusní letovisko Naama Bay. Právě v této zátoce najdete skvostnou písčitou pláž i moderní hotelové komplexy. S letovisky na afrických březích si přitom v ničem nezadají. „I v této destinaci nabízíme hotely s Croco Clubem, kde se o děti našich klientů postarají speciálně proškolení, česky mluvící animátoři,“ popisuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. „Skvělé je, že úchvatné podvodní scenerie spatříte hned u hotelových pláží,“ říká Lenka Pátek.

Sharm El Sheikh
Autor: scom

Nové muzeum i hlavní město

Egypt prochází obrovským rozvojem. Letos by měla být zpřístupněna první část muzea Grand Egyptian Museum (GEM) nedaleko pyramid v Gíze, jehož stavba má stát v přepočtu okolo 22,5 miliardy korun. Má hostit desetitisíce artefaktů včetně kompletní výbavy Tutanchamonovy hrobky čítající 5000 položek. V poušti nedaleko současné Káhiry se staví i pompézní nové hlavní město pro 6,5 milionu obyvatel. Má v něm být kupříkladu nejvyšší mrakodrap v Africe (345 m), 663 nemocnic, 2000 škol a zábavní park čtyřikrát větší než Disneyland. Součástí je i největší křesťanská katedrála na Středním východě. Ta se letos otevřela k příležitosti koptských Vánoc, tedy 7. ledna.

Kdy vyrazit?

Teplota vody je optimální po celý rok, což umožňuje koupání i potápění kdykoliv – v červenci i během zimních či jarních měsíců.

Bezpečnější než u nás!

Podle loňského průzkumu Gallupova ústavu je Egypt nejen nejbezpečnější zemí Afriky, ale je dokonce bezpečnější než Česko. Průzkum zkoumal, jestli se lidé bojí chodit sami v noci a jak věří místní policii. Žebříčku vévodil Singapur následovaný Norskem a Islandem. Egypt se s 88 body umístil na úrovni zemí jako Rakousko, Čína či Lucembursko. Česko, stejně jako Spojené státy, bylo o 4 body níže.

Fotogalerie
17 fotografií