Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Na Ukrajině spadl vrtulník do areálu školky: Zemřelo 14 lidí včetně ministerského vedení!

Aktualizováno -
18. ledna 2023
16:34
Autor: ČTK, rix, mav - 
18. ledna 2023
08:47

Čtrnáct mrtvých a víc než 20 zraněných si vyžádal středeční pád vrtulníku poblíž školky ve městě Brovary u Kyjeva. Při nehodě zahynulo vedení ukrajinského ministerstva vnitra. Zemřel jak ministr Denys Monastyrskyj (†42), tak první náměstek ministerstva Yevhen Jenin a státní tajemník Jurij Lubkovič.

O úmrtí vedení informoval na facebooku náčelník ukrajinské policie Igor Klymenko, který prozatím ministerstvo povede. „V důsledku letecké havárie zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr, první náměstek ministra a státní tajemník,“ potvrdil.

Video  Při nehodě vrtulníku v Brovarech zemřel ministr vnitra Denys Monastyrskyj.  - Twitter
Video se připravuje ...

„Brovary. Na objekt sociální infrastruktury se právě zřítil letoun. Zjišťujeme údaje o případných obětech a okolnostech,“ uvedl ráno na sociální síti zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Možná mohlo být ještě hůř, kdyby stroj spadl o pár metrů dál a víc poškodil čtrnáctipatrový panelák - i tak začal, stejně jako školka, hořet, vysypala se okna. „Bylo osm hodin ráno, lidé byli doma v okolních budovách,“ popsala svědkyně. „Byl to ohromný rámus, zahlédla jsem strašné plameny. Vrtulník se točil, hořel a spadl.“

Na palubě byli tři členové posádky a šest (možná sedm) cestujících z ministerstva vnitra. „Denys, Jevhen, Jurij, tým ministerstva vnitra… opravdoví vlastenci Ukrajiny,“ kondoloval na Telegramu prezident Volodymyr Zelenskyj.

Z hlediska politické hierarchie jde o nejvyšší ztrátu, jakou Ukrajina za celou válku utrpěla - třebaže po vládních špičkách v prvních dnech invaze cíleně šli výsadkáři i čečenská komanda. Monastyrskyj stál v čele ministerstva od léta 2021. Byl zkušený právník, v politice však celkem nováček - až roku 2019 zasedl v parlamentu za stranu Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského. Naopak jeho první náměstek Jenin byl protřelým úředníkem a diplomatem.

Tanky v Praze

Byl to prý právě Monastyrskyj, kdo v noci 24. února jako první oznámil prezidentovi Zelenskému, že ruská vojska vtrhla na Ukrajinu. V červenci se zúčastnil neformálního zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra v rámci českého předsednictví v Radě EU. Jeho ministerstvo tehdy přivezlo do Prahy výstavu vojenské techniky ruské armády, kterou Ukrajina zneškodnila. Monastyrskyj u této příležitosti poděkoval České republice za pomoc.

„V osobním jednání fajn člověk, s kterým jsem si rozuměl. Ještě koncem roku jsme se bavili o pomoci a obnově Ukrajiny Upřímnou soustrast nejbližším,“ uvedl na twitteru jeho český protějšek Vít Rakušan. 

Kondolenci na sociálních sítích sdílel také český premiér Petr Fiala. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým ukrajinského ministra vnitra Monastyrského a všem, kteří zahynuli při havárii vrtulníku u Kyjeva,“ uvedl.

„V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci,“ uvedl později gubernátor Kyjevské oblasti Kuleba. Přes den se několikrát nešťastná bilance zpřesňovala - rostla i klesala. „K 15:45 byly ukončeny záchranné operace v Brovarech. Dohromady bylo zabito 14 lidí, včetně jednoho dítěte, a 25 raněno, z toho 11 dětí," uvedla záchranná služba DSNS.

Videa sdílená na sociálních sítích ukazují hořící budovu a její okolí a slyšet je křik lidí. Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se nezmínili o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie, poznamenala agentura Reuters.

Ruská raketa to mohla být jen stěží - frontová linie je 500 kilometrů daleko, zatímco maximální dostřel systému země-vzduch S-400 se uvádí 400 km. Možná tam mohl proniknout ruský dron?

Vedení ministerstva letělo na jedno z „horkých míst, kde se odehrávají boje“, řekl novinářům v Brovarech Tymošenko z prezidentské kanceláře. Na palubě stroje byl Monastyrskyj a pět jeho spolupracovníků, spolu s nimi zahynuli také tři členové posádky.

Použil jako obvykle helikoptéru státní záchranné služby Airbus/Eurocopter H225 známou též jako Super Puma. Ukrajina si moderní velké stroje (až pro 24 pasažérů) objednala roku 2018 ve Francii, šlo o renovaci starších strojů a modifikaci pro záchranáře a národní gardu. Loni v květnu ministerstvo vnitra obdrželo první z nich. Dotyční piloti měli na daném modelu nalétány potřebné hodiny a byli připraveni na obtížné podmínky, ujistila záchranná služba DSNS.

Takto stroj natočili v Rumunsku, kde byl renovován:

Prokuratura svěřila vyšetřování příčin katastrofy ukrajinské tajné službě SBU, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina. Podle něj pracují experti a vyšetřovatelé a prověřují všechny verze. Policie vyzvala svědky, aby se jí přihlásili. Některé hlasy říkají, že stroj letěl nízko, že byla mlha a tma - a budovy nebyly kvůli potížím s dodávkami elektrického proudu osvětlené. 

Mluvčí ukrajinské policie a ukrajinského letectva podle médií shodně uvedli, že je příliš brzy na stanovení příčin neštěstí, které se pokusí určit vyšetřovací komise. Podle vyšetřovatelů může trvat týdny, než příčinu určí. Tři hlavní hypotézy jsou: Porušení letových předpisů, technická závada stroje a úmysl vrtulník zničit.

V Brovarech, které jsou prakticky východním předměstím Kyjeva, žije asi 100.000 lidí. 

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady - jednokomorového ukrajinského parlamentu - aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20-30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Západní technika ukořistěná na Ukrajině, vystavená v Moskvě (30. 4. 2024). Západní technika ukořistěná na Ukrajině, vystavená v Moskvě (30. 4. 2024).
14:02
Dnes

Levicoví extremisté zřejmě provedli žhářský útok na zahradní domek Armina Pappergera, generálního ředitele německé zbrojovky Rheinmetall, v Hermannsburgu v Dolním Sasku. V dopise na platformě Indymedia se neznámí pachatelé k činu přihlásili: „V noci z 28. na 29. dubna 2024 jsme zapálili zahradní kůlnu Armina Pappergera na jeho pozemku,“ píše se v něm podle Bildu. Důvod: Firma hromadí „různé staré typy obrněné techniky“, „které by nyní mohla prodat na Ukrajinu spolu s municí a se značným ziskem. (...) Rheinmetall vyrábí a vraždí nejen v národním měřítku“.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa