Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Kvůli ukrajinským dětem nebude dost míst v prvních třídách? Nesmysl, uklidňují pražské radnice

Autor: veef - 
4. dubna 2022
18:50

Pražští rodiče předškoláků, ale i dětí, které se chystají teprve do školky, se obávají, že s příchodem uprchlíků z Ukrajiny nezbude ve školách a školkách místo pro jejich děti. Městské části však ubezpečují, že české děti se do škol a školek dostanou bez problému. Ukrajinské děti k zápisu půjdou až v druhé vlně, navíc by kapacity škol měly být navýšeny.

V dubnu začínají zápisy do základních škol. Někteří rodiče se však obávají, že kvůli dětem z Ukrajiny, které prchly se svými matkami před válkou, nezbude pro české děti místo. Tato obava je však neopodstatněná.

I když má Praha se školskými kapacitami dlouhodobě problém, protože jsou v mnoha městských částech přetížené, rozhodně se rodiče nemusí bát, že by se dítěti nedostalo základního vzdělání a jeho místo by připadlo ukrajinskému válečnému uprchlíkovi.

Ředitelé škol budou totiž nejprve rozhodovat o přijetí dětí trvale žijících v jejich spádové oblasti. Až potom přijde řada na žáky, kteří utekli před ruskou invazí z Ukrajiny. Tzv. zvláštní zápis, který je určen právě pro děti z Ukrajiny, bude probíhat v období od 1. června do 15. července.

Povinnost vyhlášení „zvláštního zápisu“ platí i pro případ, kdy je současná kapacita školy naplněna, neboť počet podaných žádostí je v takovém případě signálem pro zřizovatele, že musí situaci řešit,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Lex Ukrajina

Tento postup ostatně potvrzují i starostové pražských městských částí. „Po vyřešení standardních zápisů se na volné kapacity mohou zapisovat děti s vízem strpění (tedy ty, které přišly v návaznosti na ruské napadení Ukrajiny) v rámci následných zápisů. Následné zápisy určené pro děti s vízem strpění proběhnou podle zákona Lex Ukrajina od 1. června do 15. července 2022,“ vysvětlil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Zákon Lex Ukrajina také umožňuje zvýšit kapacity jednotlivých tříd až na 34 žáků.

„Mohu ujistit rodiče budoucích prvňáčků, že pro děti u nás dlouhodobě žijící místa máme, jak nám ukládá školský zákon. Už nyní je ale zjevné, že naše kapacity v prvních třídách nebudou stačit i pro všechny ukrajinské děti. Jednáme s magistrátem, protože rozhodně nejde jen o problém Prahy 3. Všem velkým městským částem bude v září odhadem chybět minimálně jedna celá škola. K řešení takto masivního problému nezbytně potřebujeme součinnost pražského magistrátu i Ministerstva školství,“ uvádí Margita Brychtová (Piráti), místostarostka pro školství Prahy 3.

Další kapacity

Jiné městské části už dopředu pro jistotu vytváří další kapacity. Takto postupuje například radnice Prahy 6. „Vzhledem k masivní uprchlické vlně z Ukrajiny však Praha 6 zároveň čelí, stejně jako ostatní pražské městské části, zcela bezprecedentním nárokům na další vzdělávací kapacity. Proto využijeme veškeré kapacity, které s řediteli základních škol dokážeme najít: například jsme po dohodě s ředitelem Petrem Karvánkem navýšili kapacitu ZŠ Antonína Čermáka o 50 nových míst.  Jako Rada vedle toho hledáme i nové prostory, které ke vzdělávání dětí budou moci sloužit, “ říká místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

„V případě, že by byla kapacita v rámci zřizovatele naplněna, ten uvedené sdělí krajskému úřadu. Pokud by nebyla volná kapacita ani v rámci kraje, krajský úřad kontaktuje Ministerstvo školství. To určí jiný krajský úřad, který vybere školu pro vzdělávání, a to po projednání s ředitelem příslušné školy a s jejím zřizovatelem,“ uzavírá mluvčí Lednová.

Video  Buča odkryla mučení lidí! Přijde konec Putina? A policie řeší Schillerové instagram.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...
22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa