Historická štola číslo X je podle informací magistrátu v havarijním stavu. „Štola bude v délce 47 metrů vybourána a nahrazena prostorově příznivější štolou. Současně bude vytvořena šachta pro odvodnění stávající štoly XXI, čímž bude zajištěno převedení jímané vody do kanalizace bez ohrožení provozu restaurace Nebozízek,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Magistrát podle dřívějších informací připravuje také rekonstrukci dalších podzemních staveb na Petříně, například štoly číslo XXIII v Seminářské zahradě, a to včetně nového vedení do studánky Petřínka.

Na Petříně vyvěrá množství pramenů, které byly štolami sváděny například ke Strahovskému klášteru, na Pohořelec nebo na Malou Stranu. Podzemní vody způsobily v polovině 60. let minulého století sesuv půdy, který poničil lanovku i restauraci Nebozízek. Opraveny byly až v 80. letech. Štoly nesloužily pouze k odvodnění, ale vznikaly i při těžbě uhlí nebo železné rudy. Na Petříně jsou i pískovcové jeskyně, které byly budovány při vzniku parku a kde v minulosti často bydleli bezdomovci.

Video
Video se připravuje ...

Lanovka na Petřín. Tadeáš Provazník

Fotogalerie
27 fotografií