Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Ať jdou na chuj!“ vzkázal ruské ambasádě starosta Prahy 6. Ulici přejmenují na Ukrajinských hrdinů

Aktualizováno -
25. března 2022
12:08
Autor: ČTK - 
25. března 2022
06:08

Praha změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů. Zároveň pojmenuje blízký železniční most po ukrajinském válečném hrdinovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotek. Městští zastupitelé dnes v noci pověřili městskou radu, aby přejmenování schválila. Krok navrhlo zastupitelstvo Prahy 6. „Ať jdou na chuj,“ nechal se slyšet starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že návrh ve středu podpořila místopisná komise magistrátu, na jejíž doporučení radní názvy ulic a veřejných prostranství schvalují. Změna nebude podle radního znamenat komplikaci pro obyvatele, protože v části ulice u náměstí Borise Němcova nikdo nebydlí. „V daném území nesídlí žádná fyzická osoba, která by si musela měnit občanský průkaz, ani zde není zapsáno sídlo žádné právnické osoby vyjma Ruské federace,“ řekl radní.

Přejmenování ulice kritizoval šéf klubu zastupitelů ANO Ondřej Prokop. „Nemůžu se ubránit tomu, že mi to přijde jako takové levné, laciné PR gesto některých představitelů na Praze 6, místo abychom se věnovali tomu, co Pražany opravdu trápí,“ řekl. Dodal, že název Korunovační má svůj historický smysl. Chabr na to odpověděl, že na tom se nic nezmění. „Korunovační ulice v Praze zůstává, pouze se zkracuje o zhruba 150 metrů,“ uvedl.

Schválení nového názvu zastupitelstvem kvitoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. „Mám z toho fakt radost,“ napsal na Facebooku. „Ať jdou na chuj,“ parafrázoval slavný výrok ukrajinských hrdinů z Hadího ostrova, kteří v reakci na výzvu ke složení zbraní ze strany ruského námořnictva pronesli: Ruskij korabľ, idi na chuj!, v překladu Ruská válečná lodi, jdi do pr*ele!

Alespoň dočasně v souvislosti s válkou na Ukrajině přejmenovala jednu ze svých ulic také Praha 22. Jak uvedla její mluvčí Veronika Blažková, radní městské části rozhodli o dočasném přelepení cedulí v ulici Přátelství názvem Česko-ukrajinské přátelství. „Název naší hlavní ulice v Uhříněvsi odkazuje na přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. Je symbolické, že právě nyní mu dáme jiný význam,“ uvedl k tomu radní Štěpána Zmátlo (KDU-ČSL).

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím vedením jsou návrhy postoupeny magistrátní místopisné komisi. Pokud s nimi souhlasí, projednají je následně pražští radní. Pojmenování veřejných prostranství nesmí být podle zákona po nikom žijícím.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzin zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa