Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice Prahy 8 a obchodní centrum či kanceláře. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušené a dosud nebyly obnovené. Pražský magistrát se nedávno dohodl s radnicí Prahy 8 na převzetí budovy a její dostavbě.

Praha podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (za TOP 09) jedná se státem o budoucím využití centra pro EUSPA. PDS by podle jeho slov měla udělat všechno pro to, aby dostavěná budova splňovala technické a bezpečnostní parametry, které evropská agentura požaduje.

Náměstek dodal, že hlavní budova by měla být dokončená v zásadě podle původního návrhu architekta Josefa Pleskota. Plánované okolní nižší objekty pak podle něj čekají výraznější úpravy proti původnímu návrhu. Plánované termíny stavby Hlaváček s ohledem na probíhající jednání zatím komentovat nechtěl.

Nová čtvrtť

Město podle radními schváleného dokumentu vlastní také asi deset hektarů pozemků ohraničených ulicemi Zenklova, Sokolovská, Švábky, Vojenova a Libeňským mostem. Na nich magistrát podle Hlaváčka v budoucnu plánuje postavit novou čtvrť s nájemním bydlením. „Nynější úkol se týká především té budovy (Nové Palmovky), ale navazovat na to budou i práce na celé Palmovce,“ řekl.

Agentura EUSPA, dříve Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, známá také jako agentura GSA, sídlí v Praze od roku 2012. Agentura sdružuje řízení provozu kosmických programů EU, zároveň se stará o řízení navigačního systému Galileo.

Fotogalerie
8 fotografií