Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ukrajinské děti ve školách s českými: Praha zřizuje adaptační skupiny, často chybí prostory i finance

Autor: veef - 
25. března 2022
05:49

Pražské městské části se snaží ukrajinské děti co nejrychleji začlenit do běžné školní docházky. Aby si děti zvykly na nové prostředí a naučily se alespoň základy češtiny, zřizují se tzv. adaptační skupiny, kde se děti pod vedením českých i ukrajinských pedagogů připravují na běžnou školní docházku. Vznik těchto skupin finančně podpoří i stát.

Děti, které většinou s matkami a babičkami utíkají před hrůzami války z Ukrajiny, jsou často traumatizované a vyděšené. Není proto zcela vhodné, aby rovnou nastoupily do řádné výuky a to jak do mateřských, tak do základních škol. S integrací a také s výukou jazyka by měly pomoci tzv. adaptační skupiny, které postupně vznikají skoro ve všech městských částech. Pomoct by měly i jejich matkám, které by tak získaly prostor a čas začít si shánět zaměstnání, případně by se mohly přímo zapojit v adaptačních skupinách, kde by dostaly práci na dohodu.

Vznik těchto skupin podporuje i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). „Jsou to zvlášť vyčleněné peníze. Počítáme se 300 miliony,“ vysvětlila šéfporadkyně MPSV Jana Skalková. „Pokud by to bylo akutně nutné, jsme schopni zvednout dotaci až na 400 milionů,“ dodala.

„Adaptační skupiny jsou pro děti velkým přínosem. Jsou mezi „svými“, ale zároveň se učí českému jazyku a poznávají nové prostředí tak, aby pro ně bylo co nejméně stresující. Je důležité s nimi pracovat s ohledem na to, že mají za sebou opravdu velké trauma. Skupině by tak měl být k dispozici i dětský psycholog,“ vysvětluje pro Blesk školní psycholožka Ivana Popová.

Desítce dochází místo ve třídách

Slova školní psycholožky potvrzuje i praxe v jedné ze škol v Praze 10. „Děti chodí do tříd, kde se seznamují s ostatními žáky svého věku během praktických předmětů, u kterých není tolik potřeba jazyk, jako je tělocvik, informatika, angličtina nebo výtvarná výchova. A když mají mít předmět, kterému by zatím tolik nerozuměly, jdou místo toho do učebny češtiny. Takže napůl se děti integrují a seznamují, napůl se intenzivně věnují češtině,“ popsala ředitelka školy Solidarita Karin Marques.

Praha 10 se primárně snaží ukrajinské děti přijímat rovnou do českých tříd, ale kapacita už začíná být vyčerpaná. „Připravujeme adaptační/integrační skupiny, které budou fungovat v základních školách v odpoledních hodinách. Plánujeme je nabídnout dětem, které se z kapacitních důvodů nebudou moci účastnit vzdělávání v běžných třídách. Aktuálně vznikají dvě skupiny pro předškolní děti a domlouváme vznik skupin i pro děti v základních školách,“ říká mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Komplikace s financemi pro adaptační personál

Adaptační skupiny vznikají i v ostatních městských částech. Třeba Praha 2 zřídila už 5 adaptačních skupin, z toho 4 při základních školách a jednu při mateřské škole. „Celková plánovaná kapacita je 145 míst. Obáváme se však, že nebudeme moci všechny zájemce uspokojit. Kapacita našich školských zařízení je bohužel omezená, valná většina škol se totiž nachází v historických budovách. Ale nevzdáváme se a aktivně hledáme další možnosti k otevření adaptačních skupin,“ říká mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

„Skupiny jsou vedeny buď našimi pedagogy, asistenty nebo ukrajinskými pedagogy, je to dáno zejména personálními možnostmi konkrétní školy. Celou situaci komplikuje fakt, že pedagogický personál adaptačních skupin nesmí být hrazen z rozpočtu škol na mzdy. To znamená, že financování musíme zajistit z vlastních zdrojů,“ dodává.

Spolupráce s DDM

Praha 13 při vzniku skupin zase spolupracuje s Domem dětí a mládeže. „Adaptační skupiny vznikly pod Domem dětí a mládeže, podle potřeby připravujeme další a jsou umístěny v základních školách. V současné době je v nich cca 50 předškolních dětí, další třídy jsou připravené. Školní i předškolní jsou pod vedením českých i ukrajinských pedagogů,“ sdělila mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová.

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video se připravuje ...
Další videa