Byl to rok olympijských her v Lake Placid, kde na sebe Německo upoutalo pozornost dvěma svými medailisty. Souběžně s konáním zimních her přitom došlo v Praze k události, kdy se do popředí zájmu obyvatel dostali také naši západní sousedé. Stala se totiž kuriozita, v rámci které do Prahy neplánovaně zavítal německý balón. A nadělal přitom „paseku“.

Bludní Němci

„Za krásného nedělního odpoledne dne 7. února 1932 přistál na jetelišti Jana Vojtěchovského balón s říšskoněmeckými vzduchoplavci,“ stojí v knize Petrovice – 770 let: Historie, současnost a budoucnost městské části Praha – Petrovice, jíž napsal někdejší dlouholetý zastupitel Petrovic Petr Říha.

Balón přistál na jetelovém poli nedaleko dnešní Edisonovy ulice, kde tuto pícninu pro domácí zvěř pěstoval výše zmíněný zemědělec. Sám o sobě by nejspíše tolik škody nenadělal. U místních však vzbudil takový údiv, že se okamžitě museli na vlastní oči přesvědčit, co se to v Petrovicích vlastně událo.

Pokuta za udusanou úrodu

„K balónu, který k nám zabloudil až ze Saska, se seběhly stovky lidí, kteří jetel zcela ušlapali,“ podotýká Říha. A kámen úrazu byl na světě. „Pan Vojtěchovský požadoval po zbloudilcích náhradu za zničené pole ve výši 100 Kč. Po dlouhém vyjednávání a smlouvání zaplatili Sasové 50 Kč, které jmenovaný věnoval místní chudinské pokladně,“ uzavírá kuriozitu Říha.

Nejmenší součást Prahy

A proč vlastně kuriozitu? Nešlo o první pád balonu v Praze – ten nastal už v roce 1891, kdy v Holešovicích havaroval balón Kysibelka. Zřejmě také nešlo ani o poslední „nehodu” toho druhu.

Pointa leží jinde. Jak bylo řečeno na úvod – území hlavního města dnes sestává ze 336 kilometrech čtverečních, které mezi sebou mají rozdělené 57 městských částí. Petrovice jsou jednou z nich. A se svými necelými dvěma kilometry čtverečními jsou zároveň nejmenší městskou částí.

Pravděpodobnost, že se zbloudilý balón „trefí“ zrovna tam, je oproti Praze 6, která je svou rozlohou naopak největší, zkrátka mizivá. Sluší se závěrem nicméně dodat, že roku 1932 byly Petrovice stále ještě samostatnou vsík Praze se připojily až v roce 1968.

Video
Video se připravuje ...

Let balonem nad Alpami. (2012) Martin Sekanina

Fotogalerie
12 fotografií