Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinské děti se začleňují do škol a školek v Praze: Městské části řeší problém s kapacitou

Autor: ČTK - 
17. března 2022
19:49

Do mateřských a základních škol, které zřizují radnice pražských městských částí, se zatím registrovaly desítky či nižší stovky dětí, které se svými příbuznými utekly z válkou zasažené Ukrajiny. Kromě začleňování ukrajinských školáků a předškoláků do stávajících dětských kolektivů ve školách zřizují mnohé radnice takzvané adaptační skupiny. V nich se děti mohou věnovat výuce i studiu českého jazyka. Problémem ale v některých městských částech jsou nedostatečné prostorové kapacity školních budov. 

Několik ukrajinských dětí nyní chodí do běžných tříd například ve školách v Praze 7. Podle radní Prahy 7 Hany Šiškové (Praha 7 Sobě), v jejíž gesci je školství v městské části, jde především o děti, které mají díky předchozím vazbám na Česko potřebnou jazykovou vybavenost. Pro děti, které češtinu neovládají, radnice zřizuje adaptační skupiny, v nichž budou k dispozici čeští i ukrajinští pedagogové. Takových dětí je zatím podle radní asi 80. „Dvě skupiny (při ZŠ pro děti školního věku) chceme otevřít hned po skončení jarních prázdnin na počátku příštího týdne, další se budou postupně přidávat. Dvě adaptační skupiny otevřeme také pro menší děti předškolního věku," uvedla Šišková.

V Praze 2 v tomto týdnu zprovoznili tři adaptační skupiny s kapacitou 55 dětí. Další skupiny se budou otevírat v následujících týdnech, informovala mluvčí Andrea Zoulová. Do běžných kolektivů ve školách se podle Zoulové dosud zařadilo 70 školáků a 25 předškoláků.

V ZŠ Prahy 4 se podle mluvčího Jiřího Bigase nyní učí 250 dětí z Ukrajiny, v MŠ je jich šest. Dvakrát vyšší počet předškoláků navštěvuje MŠ v pražské Uhříněvsi, dětí školního věku je v tamních ZŠ nyní 36, sdělil radní Prahy 22 pro školství Radovan Koutský (Svobodní). Do škol zřizovaných třináctou městskou částí se zatím podle mluvčí Lucie Steinerové přihlásilo 225 ukrajinských školáků a 50 dětí v předškolním věku.

V Praze 14 se podle mluvčí Veroniky Berné registrovalo do škol dosud 12 předškoláků a asi 90 školáků. Ti jsou zařazováni do skupin ostatních žáků s odlišným mateřským jazykem a učí se podle upraveného programu. Zatímco kapacita tamních mateřinek se tak vyčerpala, pro starší děti městská část nabízí ještě asi stovku míst, dodala Berná. Praha 8 se podle svého mluvčího Martina Šalka soustřeďuje na vznik adaptačních skupin. V pondělí 21. března by se v Kobylisích měli otevřít dvě adaptační skupiny. Další skupiny, které fungují při domech dětí a mládeže (DDM), jsou už v provozu.

Přijímání většího počtu dětí

Senát ve čtvrtek schválil návrh zvláštního zákona, který má umožnit zvýšení dosavadní kapacity škol bez stanovisek hygieniků a stavebního úřadu, která jsou jinak potřeba. Díky tomu by školy mohly přijmout další uprchlíky navíc. Normu vzápětí podepsal prezident Miloš Zeman.

Zvýšení kapacity škol je řešením jen pro některé městské části. Navýšení kapacity může být problémem podle mluvčí Zoulové v školách Prahy 2, které jsou v historických budovách. V šesté pražské městské části jsou podle radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíkové (ODS) už nyní školy naplněné z 95 procent a pro výuku dětí z Ukrajiny bude proto potřeba zajistit náhradní prostory. „Prověřujeme například možnost modulárních staveb, které lze vystavět poměrně rychle a které by sloužily jako nová školní zařízení. Hledáme volné pozemky, které by mohly pro takový účel sloužit," uvedla Kubíková. Naopak Praha 13 podle mluvčí Steinerové problémy s kapacitou školních budov nemá.

Video se připravuje ...
Další videa