Návrh je hotov, dotazníkové šetření právě probíhá a na začátku léta v červnu se chystá participace s obyvateli Prahy 3 i kolemjdoucími přímo na místě. Tímto způsobem se může veřejnost k plánovanému záměru vyjádřit. Třebaže na nové podobě parku pracuje zahradní architekt Zdeněk Sendler se svým týmem, souvisí projekt se širším záměrem ulice Olšanská, který za Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) zaměstnává skupinu UNIT architekti. 

Jedná se jak o samotnou ulici, tak o pozemky mezi areály Olšanských hřbitovů a zástavbou při jejich jižní straně. „Celé území Olšanských hřbitovů, Parukářky a budoucí Kapslovny je pomyslné veliké zelené srdce Prahy 3. Potenciálně se jedná o obrovskou rekreační plochu, která nabyla i v pražském měřítku velkých rozměrů, myslí si Filip Tittl z UNIT architekti. V současnosti však prý chybí řádné propojení všech míst do jednoho velkého systému.

Příroda pro všechny

Architektonický tým Zdeňka Sendlera plánuje dvě zahrady – první bude kamenná kvůli ochraně obojživelníků a plazů, druhá vznikne na principu herní plochy. Na dvou hektarech mezi ulicemi Sauerova a Pitterova tak vyroste hezký park přírodního rázu členěný na dvě části i lesní školka o třech energeticky nenáročných budovách.

Nicméně je prý projekt podle Zdeňka Sendlera nesmírně náročný na provedení. Snoubí se zde příliš mnoho různorodých míst, aktérů a zájmů. Obě zahrady mají dostat příjemný přírodní charakter. Využít se má například dnes již typický achát.

Zahrada má fungovat také jako zajímavý přírodní prvek. Umělých věcí tu má být minimum. Osvětlení se bude minimalizovat. Nemá se jednat o pětadvaceti až třiceti metrovou světelnou spoušť. Ani do terénu se moc nezasahuje.

Lesní „stepní“ školka vznikne v místě, kde chodí lidé venčit a jinak nemá širšího využití. Postaví se zde tři domy – ložnice, jídelna a toalety. Školka bude mít kapacitu 16 dětí, domy budou obloženy dřevem a budou mít zelené střechy. Toalety budou kompostovatelné. Jedná se o čistý provoz.

Na vybudování lesní školky počítá Praha 3 v rozpočtu s 5,9 mil. Kč. Cílem je otevřít lesní školku v září tohoto roku. Co se týče nového parku Kapslovna, tak odhadovaná výše nákladů na realizaci celého záměru se pohybuje kolem 25 milionů korun. Rozpočet bude upřesňován při zpracování dalších stupňů projektové dokumentace. „Reálně „kopnout“ by se mohlo v roce 2024," říká Blesku radní Prahy 3 Pavel Křeček. 

Problematický název

„Upřímně má náš tým problém s názvem Kapslovna,“ mračí se šéf týmu Zdeněk Sendler. Architektovi se daleko více líbil původní název návrhu Zahrady pod Vrchem svatého Kříže. Stejný názor sdílí i kolega, slavný architekt Josef Pleskot. „Mě název přímo irituje. Něco tak brutálního, nepoetického a hrozného prostě nemohu přijmout. Vzdávám se autorství tohoto návrhu,“ čertí se. Nové pojmenování nyní čeká pouze na formální schválení místopisnou komisí.

Proč Kapslovna?

 

Název vybralo z pěti dalších návrhů 1 122 lidí, kteří o něm hlasovali prostřednictvím ankety. Preferovaný název nevznikl z žádného rozmaru, jak dokládá blízkost ulice U Kapslovny. Ta odkazuje na známou žižkovskou továrnu na výrobu zápalek a kapslí na náboje, jménem Sellier a Bellot. Založili ji v 19. století dva francouzští podnikatelé a chemici, z nichž Nicolas Bellot jeden čas vlastnil zámek v pražských Petrovicích, kde také pobýval.

Ačkoliv firma existuje dodnes, továrna, která stála na druhé straně kopce od plánovaného parku se nedochovala. Pro Kapslovnu hlasovalo 463 lidí, druhé místo park Jaroslava Foglara si vybralo 337 lidí.  

Video
Video se připravuje ...

Model možné budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov Eva Fornálová

Fotogalerie
6 fotografií