Praha 3 podle Ptáčka ročně zajistí 20 až 30 sociálních pohřbů. Městské části kremaci proplácí stát. Zákon však už obcím nenařizuje mít hrob, kam by se ostatky ukládaly, či zajišťovat jakékoli obřady. V Praze 3 nyní podle starosty popel končí ve společné hrobce, kde je promísen s hlínou. „Osobně mi to přijde jako dost nedůstojné," řekl na dnešním jednání.

V případě sociálních pohřbů podle něj často jde o lidi bez domova, ale zdaleka ne jen o ně. „Nám se i v minulosti stalo, že zemřelý byl pochován tímto způsobem a pak ex post se zajímali jeho příbuzní, kteří třeba nějakou dobu pobývali v zahraničí, nebo třeba ty vztahy nebyly tak pevné, ale nějaké byly, jakým způsobem bylo s jejich příbuzným naloženo. A pak byli docela zhrozeni z toho, jak to celé dopadlo," vysvětlil Ptáček.

Hrobku radnice plánuje podle schváleného materiálu koupit za zhruba 68.000 korun a následně zrenovovat tak, aby umožnila důstojné ukládání pozůstatků. To se bude dít v půlročním intervalu na jaře a na podzim. První uložení by se mělo po dnešním schválení uskutečnit už letos na jaře.