Momentálně nebude mít návštěvník sadů Svatopluka Čecha z procházky valný zážitek. Centrum parku se sochou významného českého básníka a novináře je zataraseno plotem a jezdí tu bagry. Staví se nový vodní prvek, který má obsahovat vodotrysky, brouzdaliště a v ploše mezi tryskami úryvek z díla spisovatele Svatopluka Čecha. Zahájení zkušebního provozu se plánuje během letních prázdnin a náklady na stavební práce činí 39 305 595 korun.

„Vodní prvky, stejně jako mlžítka a mlhoviště, jsou mezi našimi obyvateli a obzvláště dětmi velice oblíbená. V horkých letních dnech, kdy jsou ulice rozpálené, přijdou každému vhod,“ myslí si Alexandra Udženija (ODS), starostka Prahy 2. V současné době se s nimi mohou měšťané z „dvojky“ setkat na celkem 15 místech v parcích, v ulicích i na náměstích. 

„Nový vodní prvek v sadech Svatopluka Čecha bude nejen dominantou celého parku, ale jistě vítaným osvěžením pro všechny,“ uvedla starostka. Hlavní motivací pro nový záměr byl neutěšený stav předchozího vodního prvku. „Jsem rád, že jsme konečně mohli začít s realizací projektu, který celý prostor promění v plnohodnotnou odpočinkovou zónu,“ komentoval Václav Vondrášek (ODS), místostarosta pro oblast životního prostředí.  

Proměnou projde nejen bývalá fontána, ale i její bezprostřední okolí. Obnovy se dočkají okolní chodníky i mobiliář parku. Trávník u fontánek a vodotrysků bude automaticky zavlažován. V rámci projektu se má do parku zavést přívod pro LED osvětlení pomníku Svatopluka Čecha.

Diskotéka v parku?

Kolemjdoucí se na proměnu parku těší. „Myslím si, že je super, že se radnice rozhodla opravit fontánu. Už předtím se mi zdála hezká, jestli místo ní vznikne jiná, která nebude zabraňovat funkčnosti parku, proč ne,“ říká pro Blesk mladá maminka s dítětem. Bojí se však diskotéky v parku. LED světla by podle ní mohla navodit umělou městskou atmosféru. „Socha ledky nepotřebuje,“ zlobí se.

Další návštěvník parku Jiří si záměr pochvaluje. „Určitě se jedná o zajímavý nápad. Jsem pro každou novou věc. Do parku chodí školky a matky s dětmi, kterým osvěžení v létě jistě přijde vhod,“ vyjadřuje se na účet nového vodního prvku.

Málo kytek a zanedbaná infrastruktura

Současný stav parku a jeho údržba by se podle návštěvníků mohla zlepšit, ale jinak jim současná podoba sadů Svatopluka Čecha vyhovuje. „Tento park je dobrý, ale chybí tu květiny, jejichž výzdoba by se měla zlepšit,“ dodává Jiří.

Sobečtí páníčci svých čtyřnohých mazlíčků, kteří po svých parťácích neuklízí, působí zase problémy mamince s dítětem. „Nejvíce mě na parku štvou nezodpovědní pejskaři. Je tu hrozná špína,“ kroutí hlavou. Jde podle ní o nejšpinavější park v okolí. Chválí však dostupnost a přehlednost prostranství. „Když se dítě někam rozběhne, všude ho mám pod dohledem,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Otočka nad rozkopanou částí sadů Svatopluka Čecha Jan Dařílek

Fotogalerie
5 fotografií