O revitalizaci parku Dlážděnka, který se mimo jiné pyšní jednou z nejhezčích vyhlídek na metropoli, se jedná minimálně od roku 2017. Finální rozhodnutí o opravě komplikovala jednání s majiteli okolních pozemků, od kterých radnice musela získat souhlas. To se teď po letech jednání podařilo, a tak oprava může začít.

„Jsem rád, že jsme konečně mohli tuto akci zahájit. V cestě nám stály především problémy se souhlasem některých vlastníků sousedních pozemků, které musely být vyřešeny. Nyní již obnově nestojí nic v cestě. Výsledkem projektu bude nejdříve nová podoba parku a poté i zbrusu nové dětské hřiště,“ objasňuje starosta Ondřej Gros (ODS).

Výhledy, piknik i hmyzí hotel

Radnice na novou podobu parku vyhlásila architektonickou soutěž, kterou vyhrálo studio Komo architekti, za kterým stojí Lucie Roubalová a Martin Gaberle. „Hlavní kvalitu, kterou park nabízí, jsou výhledy na panorama Prahy z obou teras parku, právě to náš projekt ještě lépe rozvíjí,“ říkají Komo architekti. Park je situován prakticky na vrchol svahu, který odděluje Kobylisy od Holešoviček.

„Horní lépe dostupnou terasu chápeme jako kultivovaný park městského typu, který se směrem k dolní terase mění v přírodě blízký park se sportovním využitím,“ dodávají.

První etapa revitalizace parku Dlážděnka zahrnuje území o rozloze skoro osm kilometru čtverečních. Po dobu revitalizace nebude možné z bezpečnostních důvodů využívat dětské hřiště. Současné herní prvky budou odvezeny a využity na jiných hřištích v Praze 8. Po skončení první etapy se však návštěvníci parku mohou těšit v rámci navazující etapy na vybudování zcela nového oploceného dětského hřiště o rozloze zhruba 750 metru čtverečních. Hřiště bude koncipované pro děti různých věkových kategorií.

Hlavní osou parku bude cesta na hraně horní terasy.  Cesta bude dlážděná žulovými kostkami a lemovat ji bude široký bílý obrubník. „Bílý obrubník má za cíl umocnit zážitek z bytí na hraně a výhledu, který horní terasa nabízí,“ vysvětlují architekti.

Podél cesty budou pikniková místa, lavičky a osvětlení, které v parku doposud scházelo. Horní cesta pak přejde dětského hřiště přes svah se sadem a houpacími sítěmi na terasu spodní s venkovním fitness, běžeckou cestou a divokou loukou. „Na divoké louce jsou v plánu mimo jiné i ptačí budky nebo hmyzí hotel a měla by tak mít hravě vzdělávací charakter,“ uzavírají Komo architekti.

Video
Video se připravuje ...

Z parku Dlážděnka je krásný výhled na Prahu. David Zima

Fotogalerie
18 fotografií