Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potvrzeno: Důchody se od června mimořádně zvýší! Vláda odklepla i nové kompenzace

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. února 2022
23:56
Autor: ČTK, for, simao - 
16. února 2022
10:23

Vláda dnes schválila kompenzace pro podnikatele, potvrdil na vládní tiskovce ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). Z rozpočtu na ně dá vláda do pěti miliard korun. Týkat se budou stánkařů nebo cestovního ruchu. Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 1017 korun.

Co schválila vláda?

  • Mimořádné navýšení důchodů o 8,2 procenta. „Ti, kteří pobírají důchody, si přijdou průměrně na 1017 korun k penzi navíc,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).
  • Schválení covidových kompenzací pro podnikatele, které předcházející vláda zavedla. Celkově do výše zhruba 5 miliard korun. Opatření se týkají mj. i stánkařů na adventních trzích, oblasti cestovního ruchu, pořádání akcí a nově i zájezdové dopravy.

Růst důchodů od června. Kvůli inflaci

Ministři schválili mimořádné zvýšení starobních důchodů kvůli vysoké inflaci i návrh kompenzací pro prodejce, kteří nemohli koncem roku kvůli opatřením proti šíření covidu-19 provozovat adventní trhy.

„Zvyšují se důchody v ČR od června tohoto roku. My tím reagujeme na vývoj inflace, která nezadržitelně bohužel roste a samozřejmě dotýká se velmi negativně sociálně ohrožených skupin, ale také především našich seniorů,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V letošním roce celkově v průměru je to zvýšení o 1882 korun, pokud jde o důchody v ČR,“ upozornil na navýšení valorizace. „Výše průměrného důchodu v ČR se dostane na částku 17 304 korun," dodal Jurečka.

Důchody se zvedly naposledy v lednu. Všichni lidé s penzí dostali minimálně 650 korun navíc. Průměrný starobní důchod vzrostl pak celkem o 805 korun. Další přidání po mimořádné červnové valorizaci by mělo následovat pak příští rok v lednu. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci roku od sociální správy 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo 2,38 milionu. Celkem mimořádná valorizace vyjde rozpočet asi na 20 miliard korun.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedá se o tolik procent, o kolik se navýšily od začátku loňského července do konce letošního ledna ceny.

Oznámení s částkou, o kterou si lidé s penzí polepší, začne v brzké době rozesílat Česká správa sociálního zabezpečení. Úřad přiloží rovnou i informaci o pomoci kvůli zdražování energií a možnosti získat příspěvek na bydlení, podotkl ministr Jurečka.

Kompenzace: Vyhlásí i COVID adventní trhy

Vláda dnes schválila rovněž kompenzace pro podnikatele. Z rozpočtu na ně dá do pěti miliard korun. K dispozici budou čtyři programy podpory. První byl měl být vypsán zhruba do týdne, týkat se bude prodejců a organizátorů vánočních trhů. Další dotační tituly se budou vztahovat na podnikatele v cestovním ruchu, gastronomii a ubytování. Budou je moci využít pořadatelé různých akcí nebo prádelny. Zvláštní program budou mít zájezdoví dopravci.

Ministři odsouhlasili programy COVID adventní trhy, COVID nepokryté náklady - sektorová podpora, COVID 2022 - sektorová podpora a COVID bus. V každém programu budou platit jiné podmínky čerpání, stanovena je i různá maximální výše pomoci.

Premiér Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes kritizovali předchozí vládu, která podle nich slíbila náhrady, aniž na ně měla vyčleněné peníze v rozpočtu.

Stánkaři na adventních trzích budou mít nárok na pomoc podle počtu stánků a dní protiepidemických omezení, uvedl Síkela. Za jeden stánek bude podpora činit 5000 korun na den, za dva 8000 korun, za tři 11.000 korun. Jeden žadatel bude moci získat nejvýše 330.000 korun.

V rámci programu COVID adventní trhy vláda připravila náhrady i pro organizátory vánočních trhů, kterým byls nařízením vlády akce zrušena. Kompenzace se budou počítat podle Síkely od marně vynaložených nákladů a dosáhnou až 80 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu by první peníze mohlo začít vyplácet do tří týdnů.

Fiala zrušil cestu do Paříže

Poslanci ráno na návrh vládní koalice schválili, že dnes budou moct kvůli obstrukcím SPD jednat znovu přes noc. 

Premiér Fiala měl dnes v pozdním odpoledni odletět na večerní jednání lídrů EU s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem do Paříže. Později během dne ale oznámil, že cestu ruší a bude tak přítomen na dalším jednání Sněmovny po setkání vlády. 

„Pan premiér byl kvůli vnitropolitické situaci nucen zrušit pracovní cestu do Paříže, kde se měl setkat mj. s prezidentem Macronem. Zítřejšího Summitu se zúčastní,“ informoval na twitteru mluvčí vlády Václav Smolka. 

Podobně se ministři sešli ve Sněmovně k pravidelnému zasedání 2. února, rovněž kvůli průtahům při projednávání novely pandemického zákona.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 27. března 2022 11:36 )

Většinou si důchodci (65+ až 85+) již nemohou, ze zdravotních důvodů, přivydělávat a v podstatě je pro ně další práce nemožná. Práce jako uklízečka, pomocná kuchařka, pomocný dělník....již jsou pro takové osoby většinou nemožné. Navíc by je málokdo přijal v tom věku. A důchod není plat....ale to asi teprve zjistíte.....pak můžete filozofovat!

stop-lharum ( 17. února 2022 14:31 )

Megadem.nte dwigo sám jsi finační blb a hňup z pomocné školy. Fiala zvýšil DPH u elektřiny a plynu na 21 % a tím zvýšil od ledna nadlimitně inflaci. Vysokým zdražením energii se roztočila inflační spirála vinou lháře Fialy, který nedodržel sliby, že sníží DPH na byty i ceny energií, ale udělal opak.

viteli ( 17. února 2022 13:58 )

Blbe, ty neumíš číst, že se v chlubili v mediích a je jim to opozicí vyčítáno

viteli ( 17. února 2022 12:16 )

Kecálek Fiala se rád plácá po rameni a dělá si zásluhy z toho, co je prohra - viz Turow či valorizace důchodů

viteli ( 17. února 2022 12:13 )

Jurečka + Fiala nedali nic mimořádného navíc k minimální valorizační částce podle zákona, jak nad limit k zákonné valorizaci vždy přidávali za Babišovy vlády. Mám obavy že vláda zmaru začne pracovat na změně tohoto zákona, aby při 5% inflaci nemuseli valorizovat důchody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa