Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kompenzace trhovcům za zpackané Vánoce. Hotelové řetězce nedostanou nic, asociace se diví

Autor: ČTK, sova - 
16. února 2022
22:38

Podmínky kompenzací, které ve středu schválila vláda, jsou podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) nastaveny tak, že je nebude moci čerpat zhruba třetina provozovatelů ubytovacích a stravovacích zařízení. Kabinet by měl ještě zvážit změnu parametrů. Asociace naopak pozitivně hodnotí to, že ministři například zvýšili objem peněz ze tří na pět miliard korun. ČTK to ve středu řekl prezident AHR Václav Stárek. Hospodářská komora ocenila, že ministři vyslyšeli některé připomínky profesních svazů, ale schválené limity považuje za nedostatečné.

Podnikatelé v ubytování a gastronomii budou moci využít programy COVID Nepokryté náklady a COVID 2022. Nárok na podporu budou mít ti, kterým od 1. listopadu do 31. prosince loňského roku klesl obrat alespoň o 50 procent proti stejnému období roku 2019. Maximální výše dotace na jednoho žadatele z každého programu bude činit 1,5 milionu korun.

Hotelové řetězce nebo skupiny hotelů jsou tak z programů předem vyloučeny, což AHR považuje za diskriminaci. Utrpěly přitom ztráty v desítkách milionů korun. Navíc jde převážně o podniky, které jsou ve velkých městech a už druhý rok evidují největší propady. Převážně to jsou největší zaměstnavatelé v oboru.

HK: Mohlo se pomoci širšímu okruhu firem

Bez rozdílu objemu ztrát byl omezeními zasažen prakticky celý sektor služeb cestovního ruchu, a to včetně jejich dodavatelů,“ uvedl Stárek. Vláda by podle něj měla připustit pokles obratu o 40 procent a maximální výši kompenzace zvýšit pro firmy nad 250 zaměstnanců.

Podle Hospodářské komory je základní kostra programů nastavena poměrně přijatelně. Schválené limity ale také považuje hlavně pro velké podniky za nedostačující. „Pro řadu podniků jsou takové částky spíše symbolickým gestem než efektivní náhradou nákladů na překonání krize. Litujeme, že se nepodařilo najít cestu, jak pomoci širšímu okruhu dodavatelů firem z nejvíce zasažených oborů,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

AHR také ve středu ministry vyzvala, aby se zabývali rychlým uvolněním podmínek pro příjezdy turistů ze zahraničí. Je to jeden ze zásadních kroků pro oživení odvětví. „Vláda by měla nyní seriózně a efektivně přistoupit k podpoře restartu podnikání v sektoru cestovního ruchu, na kterém je mnoho občanů a regionů existenčně závislých. Dosud poskytnuté finanční prostředky na podporu podnikatelů v době pandemie nepřesáhly částku, kterou tento obor do veřejných rozpočtů každým rokem běžného provozu přispíval,“ dodal Stárek.

Tržby v cestovním ruchu v roce 2019 dosáhly 300 miliard korun, přičemž předloni kvůli propadu v důsledku pandemie činily zhruba 161 miliard korun. Dřívější analýza dopadů koronavirové krize zpracovaná společností Economic Impact vzhledem k trvajícím restrikcím v boji proti šíření nákazy předpokládá za uplynulý rok podobné výsledky jako v roce 2020.

Za jeden stánek bude podpora 5000 korun na den

Asociace pořadatelů adventních trhů vítá schválení podpory pro stánkaře. S pomocí pro organizátory se musí ale blíže seznámit, není jasná její maximální výše. ČTK to ve středu za asociaci sdělila Hana Tietze, která je mluvčí společnosti Taiko pořádající trhy na Staroměstském náměstí v Praze. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka ČTK řekl, že nejvýše bude organizátor trhů moci čerpat pět milionů korun.

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu schválil kompenzační programy pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru. Ministerstvo průmyslu a obchodu by jako první mělo zhruba do týdne vypsat dotační titul COVID adventní trhy, do tří týdnů by mohlo začít vyplácet první náhrady. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl šéf resortu Jozef Síkela (za STAN).

Pomoc pro prodejce na trzích se bude počítat podle počtu stánků a dní omezení. Za jeden stánek bude podpora činit 5000 korun na den, za dva 8000 korun, za tři 11 000 korun. Jeden žadatel bude moci získat nejvýše 330 000 korun.

Organizátoři vánočních trhů, které byly nařízením vlády zrušeny, budou moci čerpat příspěvek až 80 procent marně vynaložených nákladů. „Jen odhady nákladů na trhy v centru Prahy jsou ve výši zhruba 20 milionů korun,“ upozornila Tietze.

Hranice podpory bude kolem 44 milionů korun

Na rozdíl od dalších ve středu schválených programů bude COVID adventní trhy podle Srnky fungovat v režimu de minimis, kde je stanoven limit podpory 200 000 eur, tedy zhruba pět milionů korun. MPO bude moci program rychle spustit i vyplatit dotace. Na další tituly se bude vztahovat tzv. dočasný rámec, který členským státům umožnil v souvislosti s pandemií okamžitě podpořit ekonomiku.

Hranice maximální možné podpory byla stanovena na 1,8 milionu eur (asi 44 milionů Kč). Upravené programy v tomto případě musí schválit Evropská komise, teprve poté z nich bude moci resort poskytnout pomoc.

Asociace pořadatelů adventních trhů už dříve upozornila, že pomoc je pro pořadatele trhů podstatná. Pokud by firmy zkrachovaly, dopad by pocítili i stánkaři, kteří by neměli kde prodávat.

Předchozí vláda v reakci na zhoršení epidemické situace od 26. listopadu zakázala vánoční a adventní trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Konat se mohly pouze farmářské a jiné pravidelné trhy.

Video  Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa