Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Návrat do života před covidem. Téměř všechny restrikce v březnu zruší Rakousko i Slovensko

Autor: ČTK - 
16. února 2022
13:48

Rakousko zruší od 5. března prakticky veškerá proticovidová opatření. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. Podle agentury APA se na tom usnesla vláda po poradě s představiteli spolkových zemí a experty. Podobné oznámení přišlo ze Slovenska, premiér Eduard Heger ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. 

„Musíme se s covidem naučit žít. Je na zodpovědnosti každého z nás, aby si chránil své zdraví. Máme v rukou účinný nástroj, jak se chránit, a tím je vakcína,“ uvedl Heger. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19.

Od 28. února bude podle Hegera zrušen režim, který vstup do některých provozů či na některé akce podmiňuje očkovacím statusem nebo tím, že osoba byla testována na koronavirus, případně prodělala covid-19. Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivním spolužákem. Zvýší se povolený počet účastníků na akcích. Ve druhé fázi pak kabinet plánuje 28. března zrušit kapacitní omezení na akcích, dále omezení provozních hodin a upraveny budou podmínky nošení respirátorů a roušek.

Počty infikovaných na Slovensku naposledy začaly výrazněji stoupat v polovině ledna, a to v souvislosti se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Pětimilionová země opakovaně zaznamenala denní přírůstky přes 20.000 infikovaných. Za úterý laboratoře zjistily 19 955 infikovaných, s pozitivním výsledkem skončilo téměř šest z deseti zkoumaných vzorků.

Video  Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kamyl ( 16. února 2022 14:23 )

Téměř všechny restrikce v březnu zruší Rakousko... a od dubna začne pokutovat neočkované !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa