Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polská železnice čelí obřím výpadkům, doprava kolabuje. Šlo o kyberútok z východu?

Autor: ČTK - 
17. března 2022
11:21

Kontrolní zařízení v bezmála dvou desítkách polských řídících centrech železniční dopravy dnes brzy ráno postihla závažná porucha. Dálkové i lokální vlaky kvůli tomu nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje dopravci zrušili úplně, píší polská média. Podle zjištění serveru Onet.pl úřady ověřují, zda se železnice nestala terčem kybernetického útoku. Výpadek se netýká jen Polska, ale má globální charakter, uvedl polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk.

„Dnes ve čtvrtek 17. března kolem čtvrté hodiny ráno zaznamenala železniční síť výpadky kontrolních zařízení ve více než desítce řídících center,“ píše se v prohlášení železnice. Porucha se týká 19 z 33 místních středisek.

Server Onet.pl uvedl, že výpadek řeší pracovníci polského dopravce PKP společně s vládním týmem pro kybernetickou bezpečnost. Experti čekají na analýzu železnice.

„Problém není omezen Polsko a má globální charakter,“ napsal na twitteru Adamczyk a ujistil, že v současné době nehrozí žádné ohrožení železniční dopravy. „Železniční síť je bezpečná“, dodal ministr.

9:04
Dnes

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul v pátek válečný reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. List o tom informoval na telegramu. Podle něj zemřel 42letý novinář na následky zranění, která utrpěl při útoku ukrajinského dronu. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

8:04
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině, Izraeli a indickotichomořskému regionu, včetně Tchaj-wanu. O každém z nich se bude rozhodovat odděleně. Celkově jde o pomoc v hodnotě přibližně 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč).

O krok blíž ke schválení dlouho očekávané pomoci Ruskem napadené Ukrajině se Sněmovna posunula v pátek schválením programu schůze v poměru 316 ku 94 hlasům. To podle médií naznačuje, že návrhy mají dostatečnou podporu mezi republikány i demokraty pro schválení, a to navzdory disentním hlasům části republikánských zákonodárců.

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

Zobrazit celý online

Rozsah výpadků je téměř celostátní, pokrývá okolo 820 kilometrů železnice, uvedl na tiskové konferenci Miroslaw Skubiszyński z vedení PKP. Je podle něj jasné, že některé spoje vůbec nebudou nasazeny. Onet.pl píše, že byla mimo jiné přerušena železniční doprava mezi hlavním nádražím v severopolské Gdyni a nádražím v nedalekém Gdaňsku. Noční vlak ze Štětína do Varšavy nabral až tříhodinové zpoždění, v Katovicích se čeká až dvě hodiny.

Na české železnici zatím podobné problémy jako v Polsku nejsou. „Správa železnic v tuto chvíli nezaznamenala žádné potíže,“ řekla ČTK kolem 10:30 mluvčí správy Radka Pistoriusová.

Video  Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi